Štatistici majú počas volieb recept aj na hackerov, zablokujú im prístup

Na štandardnú záťaž pri spracovaní volebných výsledkov sú počítače štatistikov pripravené, pri útoku hackerov "odstrihnú" prístupy.

06.11.2013 08:32
počítač, internet Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Systémy a servery Štatistického úradu SR sú pripravené na záťaž spojenú so spracovávaním aj zverejňovaním výsledkov hlasovania v sobotňajších regionálnych voľbách.

„Štandardnú aj zvýšenú záťaž náš systém zvládne. Ak by došlo k útoku, sme pripravení zablokovať prístupy, aby nebolo ohrozené spracovanie výsledkov,“ vyhlásil v utorok generálny riaditeľ sekcie informatiky Štatistického úradu SR Štefan Tóth.

Podľa jeho slov je najdôležitejšie, aby fungovalo spracovávanie výsledkov. Ich priebežné zverejňovanie robia štatistici nad rámec zákona. „Ak nepôjde prezentovanie výsledkov, nič sa nedeje, ak pôjde ďalej spracovávanie,“ povedal s tým, že majú pripravené náhradné spôsoby, ak by sa weby zablokovali. „Sme pripravení náhradným spôsobom prinášať informácie médiám a prostredníctvom nich verejnosti,“ podotkol.

Štatistický úrad SR bude priebežné neoficiálne výsledky zverejňovať na dvoch serveroch, a to www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Prvé výsledky by tam mohli byť pol až trištvrte hodinu po uzatvorení volebných miestností. Na webe budú sumárne výsledky volebnej účasti v krajoch, ktoré budú aktualizovať každých desať minút. V ďalšej časti budú priebežné výsledky hlasovania na predsedov krajov a tiež výsledky podľa obvodov.

Voľby do orgánov samosprávnych krajov sa budú konať v sobotu 9. novembra. Výsledky hlasovanie bude spracovávať 1 250 ľudí, použijú pri tom 660 počítačov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #regionálne voľby 2013