Na okresnom súde zisťujú, prečo pustili údajných členov bankomatovej mafie

Prípad dvoch údajných členov bankomatovej mafie prepustených na slobodu už preverujú priamo na súde, kde malo dôjsť k zlyhaniu. Z väzby sa Matej V. a Martin P. dostali minulý týždeň, zrejme pre chybu sudcu Okresného súdu Bratislava I. Ten neposlal včas dokumenty na predĺženie ich väzby kolegom na krajskom súde. Obidva súdy pritom sídlia v rovnakej budove.

06.11.2013 13:00
sud bratislava 1, justicny palac Foto: ,
Chybou sudcu Okresného súdu Bratislava I. a dostali na slobodu dvaja obžalovaní.
debata (14)

Minister spravodlivosti Tomáš Borec už požiadal predsedníčku okresného súdu, aby sa vecou zaoberala. Tá nariadila previerku súdneho spisu, ktorý sa týka prepustených obžalovaných. Na základe previerky a vyjadrenia zákonného sudcu bude predsedníčka súdu postupovať podľa zákona o súdoch.

„Teda rozhodne o prípadnom vyvodení zodpovednosti a prijatí opatrení na odstránenie zistených nedostatkov,“ tlmočil stanovisko Okresného súdu Bratislava I hovorca Pavol Adamčiak. Sudca podľa televízie Markíza, ktorá na prípad upozornila, síce mužom väzbu predĺžil, tí však podali sťažnosť. Sudca ju už údajne nestihol poslať v termíne na krajský súd, ktorý obžalovaných pustil spoza mreží. Trestné konanie bude proti nim vedené na slobode.

Okresný súd Bratislava I. vytýčil pojednávanie v kauze bankomatovej mafie vrátane Mateja V. a Martina P. na 2. december tohto roka. Spolu s nimi sú obžalovaní aj ďalší piati muži. Prokuratúra im pripisuje deväť krádeží bankomatov vrátane dvoch v bratislavských obchodných centrách. Obžalovaným hrozí trest od 10 do 15 rokov a organizátorom až do 20 rokov.

Sudca, ktorý mal pochybiť a umožniť tak prepustenie dvoch obžalovaných na slobodu, môže čeliť disciplinárnemu postihu. V takom prípade rozhodujú disciplinárne senáty sudcov pri Najvyššom súde a udeľujú aj trest. Väčšinou to bývajú zrážky zo mzdy. Bežných sudcov vrátane sudcov Ústavného súdu však nemožno postihovať za ich rozhodovaciu činnosť a právny názor. Sudcovia majú totiž imunitu.

Bratislavská sudkyňa, ktorá nechcela byť menovaná, poukázala na veľmi negatívny signál smerom do verejnosti, keď opakovane prenikajú informácie, že pre pochybenia sudcov sa nebezpeční zločinci dostávajú na slobodu, hoci polícia vynaložila maximálne úsilie, aby boli zaistení. „Neviem, prečo to meškalo v jednej budove. Nie je mi z toho dobre,“ dodala sudkyňa.

Polícia je zdržanlivá k rozhodnutiu súdu. „Prácu súdov polícia nie je kompetentná hodnotiť,“ zareagoval prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

Právnici, ktorí prípad detailne nepoznajú, nechceli špekulovať, kto a kedy pochybil. Právnička Eva Kováčechová spolupracujúca s mimovládnou organizáciou Via Iuris upozornila, že pri rozhodovaní o väzbe sú striktné lehoty dané zákonom, kde sa počítajú hodiny. Preto je veľký tlak na to, aby sudca stihol rozhodnúť. Ide teda o systémové zlyhanie, alebo zlyhanie sudcu? Podľa doterajších medializovaných informácií Kováčechová usudzuje, že ide skôr o individuálne zlyhanie.

Odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská vo všeobecnosti uviedla, že dôležité je dôsledné naštudovanie ustanovení Trestného poriadku, ovládanie judikatúry a všetkých lehôt tak, aby boli dodržiavané. „Keby sa dôsledne dodržiavali ustanovenia trestných kódexov, tak by v zásade ani k žiadnym chybám nemalo dochádzať,“ mienila Kurilovská. Podľa nej sú možno určité ustanovenia, na ktoré sa dá hľadieť z rôznych uhlov pohľadu a môžu sa o tom viesť diskusie, ale dodržiavanie lehôt je jasná záležitosť. Dodala, že už aj základné zásady trestného konania hovoria o tom, že väzobné veci musia byť riešené prednostne.

O bankomatovej mafii sa hovorilo najmä v rokoch 2010 a 2011. Na Slovensku pôsobilo viacero organizovaných skupín. Jednu policajti rozbili ešte v marci 2011. Skupina z okolia Serede a Galanty využívala hrubú silu, pevné lano a výkonné autá Porsche Cayenne, ktoré bankomaty vytrhli. Skupina zo Žiliny sa k lupu dostala rezaním a páčením bankomatov.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #mafia #bankomatová mafia #okresný súd