Podľa nahrávok mal Nicholson vzťahy s podsvetím

Hoci investigatívny novinár Tom Nicholson doteraz akékoľvek kontakty s mafiou popieral, najnovšie uniknuté nahrávky jeho telefonických rozhovorov so šéfom skupiny piťovcov Jurajom O. ho z nich usvedčujú. Na nahrávkach sa rozprávajú priateľsky až familiárne, novinár dokonca od neho dostáva úlohy.

06.11.2013 12:17 , aktualizované: 17:48
Tom Nicholson Foto:
Novinár Tom Nicholson.
debata (133)

Anonym doručil viacerým médiám vrátane Pravdy tri úryvky Nicholsonových telefonátov s Jurajom O., alias Piťom. V jednom napríklad novinára kamarátsky pozýva, aby k nemu „dobehol“, že „dajú čajík“. V ďalšom sa spolu zhovárajú o dosiaľ neobjasnenej vražde študenta Daniela Tupého, pričom Piťo od Nicholsona žiada, aby sa pokúsil napísať o výsluchu troch podozrivých členov jeho skupiny na detektore lži. V poslednom zase novinár Piťa informuje, že mieni napísať článok o tom, ako od bratislavského magistrátu dostane zákazku SBS blízka piťovcom, ale aj iná SBS blízka konkurenčnej skupine podsvetia.

„Vôbec neviem odhadnúť cieľ úniku nahrávok, či majú zdiskreditovať mňa, politikov, políciu? Je to záhadné,“ povedal v stredu Nicholson v spravodajskej TA3. Po objavení sa týchto odpočúvaní však už isté vzťahy s podsvetím pripúšťa. V televízii priznal, že s Piťom, ktorý od novembra 2011 sedí vo väzbe a čelí obžalobe zo zosnovania zločineckej skupiny, sa v rokoch 2008 až 2011 kontaktoval „zhruba raz za mesiac – dva“, no výhradne len na úrovni novinár – zdroj.

Ešte koncom septembra pritom novinár pre mediálne.sk tvrdil: „Keby som hovoril s mafiánmi, tak by som sa nečudoval, že sa ocitnem v policajnej sieti odpočúvaní. Vtedy by existoval legálny dôvod na moje sledovanie. To je riziko povolania. Ibaže ja takéto telefonáty nemám.“ Na únik nahrávok reagoval aj minister vnútra Robert Kaliňák, podľa ktorého sú vhodnou motiváciou pre urýchlenie spustenia plánovaného nového odpočúvacieho systému, dostatočne "autonómneho, aby takéto veci nemohli vznikať“.

Preverovanie úniku sa začalo už po prvej medializovanej nahrávke, ktorá pred dvoma týždňami anonyme prišla denníku Sme. Toto odpočúvanie sa napokon ukázalo ako legálne, vykonávané so súhlasom sudcu a v súvislosti s vyšetrovaním vraždy prominentného advokáta Ernesta Valka. Novinár s ním totiž bol v spojení, okrem iného ho učil po anglicky. Sám Nicholson však tento argument označil len za zámienku a za skutočný dôvod odpočúvania označil fakt, že vyniesol na svetlo kauzu Gorila.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

133 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #Robert Kaliňák #Tom Nicholson