Pamätník olympijských medailistov bude na Národnom cintoríne

Na trochu zvláštnom mieste bude stáť pamätník s menami 24 zosnulých a 55 žijúcich slovenských športovcov, ktorí vybojovali olympijskú medailu. Na Národnom cintoríne v Martine ho chcú postaviť do roka, v stredu tam odhalili základný kameň. Podobnú úctu vzdalo svojim športovcom aj Maďarsko, Poľsko či krajiny Škandinávie.

07.11.2013 14:00
pamatnik Foto: ,
Na Národnom cintoríne v Martine je od stredy základný kameň Pamätníka olympionikov. Víťazný návrh vo výtvarnej súťaži Slovenského olympijského výboru. Pamätník olympionikov je vyjadrením úcty športovcom, ktorí úspešne reprezentovali krajinu.
debata (2)

Hoci dielo bude umiestnené na Národnom cintoríne, nie je pomníkom, ale pamätníkom. „Je to také zvláštne miesto pre nás, ktorí ešte aktívne športujeme, ale myslím si, že je to naozaj veľká vec uctiť si športovcov, ktorí inšpirovali nielen nás, ale mnohých mladých ľudí, deti a ďalších športovcov. Mať takéto miesto na Slovensku je žiaduce a som rád, že sa to podarilo. Verím, že bude tých olympionikov medailistov u nás ešte omnoho viac a že možno aj takéto miesto inšpiruje ďalších,“ myslí si vodný slalomár, držiteľ piatich olympijských medailí Michal Martikán.

Ako poctu to vníma aj Elena Kaliská, ktorá pre Slovensko vo vodnom slalome vybojovala dve zlaté olympijské medaily: „Je to veľmi silná myšlienka, že sa takýmto spôsobom nezabúda na skvelých športovcov, olympijských medailistov, aby sa mohlo v dobrom na nich spomínať, aby zostali v myšlienkach ľudí,“ povedala Kaliská.

Vizualizácia budúceho Pamätníka olympionikov. Foto: Archív Mojmíra Vychodila
06-vizualizacia-3x Vizualizácia budúceho Pamätníka olympionikov.

Národný pamätník olympionikov bude znázorňovať krajinu, ktorá je posiata zlatými, striebornými a bronzovými vizitkami s menami medailistov. Na podstavci budú veľké okruhliaky z Tatier usporiadané ako olympijské kruhy. „Je to spôsob, ako vyjadriť, že olympijské ideály sú nad všetkým, sú apolitické, sú nad každými ideológiami a nemajú konkurenciu. Mne je na tomto pamätníku veľmi sympatické, že je to prvá aktivita, ktorá sa vyvíja mimo nejakých politických záujmov, a dúfam, že bude mať aj dlhé trvanie,“ povedal autor víťazného návrhu Mojmír Vychodil.

Na pamätníku budú mená športovcov, ktorí získali medaily na olympijských hrách od roku 1896. Ako priblížil viceprezident Slovenského olympijského výboru Vladimír Miller, za uhorskej éry bolo šesť olympijských medailistov pochádzajúcich zo Slovenska, v časoch Československa 53 a v ére samostatného Slovenska 20. „Je potrebné si uctiť slovenských medailistov a treba povedať, že nie všetci vnímajú športových reprezentantov Slovenska v tej najvyššej úrovni. V mnohých okolitých krajinách športovci medailisti dostávajú určitú rentu, sú vytvorené spoločenské a sociálne podmienky na to, aby mohli existovať. No my, žiaľ, máme športovcov medailistov, ktorí dnes reálne trú biedu. Preto som veľmi rád, že sa podarila táto myšlienka,“ uviedol Miller.

Výroba približne 24 štvorcových metrov veľkého pamätníka má stáť 40– až 50-tisíc eur. Mesto Martin navrhne v budúcoročnom rozpočte vyčleniť na jeho realizáciu 20-tisíc eur, na zvyšok sa poskladá Slovenský olympijský výbor, olympionici a o príspevok chcú požiadať aj štát.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #Martin #národný cintorín