Čo sa nepodarilo hokejistom, podarilo sa hráčom piškvoriek

Hokejistom ani futbalistom sa nedarí vytvoriť spoločnú česko - slovenskú súťaž. Mladí hráči piškvoriek s tým problémy nemajú. Úvodný turnaj slovenskej časti sa včera uskutočnil v Trenčíne.

08.11.2013 14:30
piškvorky Foto: ,
Podľa organizátorov ponúkajú piškvorky podobný zážitok plný napätia a adrenalínu ako veľké šachové či pokrové súťaže.
debata (1)

Najlepší piškvorkári zo Slovenska a z Česka sa stretnú koncom mesiaca vo veľkom finále v Brne. "Je to súťaž v logickej hre, určená je predovšetkým pre stredoškolákov. Minulý rok bolo na Slovensku len jedno kolo, akýsi skúšobný ročník. Teraz sa v každom kraji uskutoční turnaj a jeho víťazi sa stretnú v celoslovenskom finále.

Prvý krajský turnaj bol v Trenčíne, potom bude nasledovať Žilina, Bratislava a ďalšie krajské mestá. Najlepší z celoslovenského finále v Banskej Bystrici postúpia do grandfinále 29. novembra na Masarykovej univerzite v Brne," povedala Adela Šrotová, členka organizačného tímu česko – slovenských majstrovstiev v piškvorkách.

V priestoroch Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Trenčíne sa včera stretlo 50 mladých ľudí. Všetci prišli s odhodlaním vybojovať si postup do česko – slovenského finále. Hlavná cena pre víťazný tím láka každého: deň plný zábavy v adrenalínovom parku Yellow Point v Krkonošiach. Súťažili 5-členné družstvá stredoškolákov a ôsmaci a deviataci zo základných škôl.

Na mnohých bolo vidieť aj trému, najmä keď sa dozvedeli, že niektorí ich súperi to zobrali oveľa vážnejšie, a niekoľko týždňov trénovali. Súťažiaci mali k dispozícii dve miestnosti, jedna bola určená na prípravu a oddych, v druhej sedeli oproti sebe študenti a urputne kreslili na papier známe krížiky a kolieska. Tu muselo byť ticho, čo niektorým súťažiacim nevyhovovalo. „Mám osvedčenú taktiku na výhru. Stále rozprávam, a tak zmätiem súpera. Lenže tu nesmiem rozprávať, tak som asi nahraná,“ smiala sa Lenka Medňanská z Gymnázia sv. Jozefa v Novom Meste nad Váhom.

„Doma hrávam piškvorky hlavne s počítačom, tak sa to najlepšie naučíte. Keď porazíte počítač, tak ste dobrí,“ dodal René Müller zo Strednej priemyselnej školy v Partizánskom. V Česku organizujú súťaž nazvanú PišQworky už šiesty rok. Hlásia sa do nej tisícky žiakov, preto má viac kôl. Najskôr sú to školské turnaje, potom 85 oblastných, na ktorých sa zúčastňuje vyše 6,5-tisíc študentov. Z nich postupujú hráči do krajských turnajov a najlepších 24 tímov pocestuje do Brna.

Piškvorky sú už dlhé roky obľúbenou hrou mladých ľudí. Stačí papier a pero a môže sa hrať, hoci aj počas vyučovania. Organizovaná súťaž má svoje pevné pravidlá. Používa sa špeciálny štvorčekový papier, na ktorom je 15 krát 15 štvorčekov. Hrá sa maximálne 20 minút, potom sa súboj končí remízou. Iba v prípade, ak by jeden z hráčov dokázal, že mal blízko k víťazstvu, tak sa mu uznáva výhra. Jeden z hráčov kreslí do štvorčekov kolieska, druhý krížiky. Víťazom je ten, komu sa podarí zostaviť súvislý rad piatich svojich symbolov.

„Okrem logického myslenia sa rozvíja aj kooperácia, spolupráca tímu. V ČR sa tímy hlásia opakovane do súťaže, majú prepracované bojové taktiky, schádzajú sa vo voľnom čase a trénujú, čo rozvíja ich schopnosti logického myslenia, ktoré môžu uplatniť neskôr v práci,“ povedala o piškvorkách Adela Šrotová.

Najlepšími hráčmi piškvoriek v Trenčianskom kraji sú študenti Piaristického gymnázia v Trenčíne, SOŠ obchodu a služieb v Trenčíne a Gymnázia sv. Jozefa v Novom Meste nad Váhom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #piškvorky #turnaj #majstrovstvá