Ritomská: Niektorí politici OĽaNO vymáhajú peniaze

Poslankyňa Mária Ritomská, ktorá minulý týždeň odišla z klubu Obyčajných ľudí, hovorí o vážnych obvineniach voči materskému hnutiu.

08.11.2013 20:00
Mária Ritomská Foto: ,
Poslankyňa Mária Ritomská.
debata (125)

Podľa nej niektorí politici nezákonne vyberajú „desiatky“ od svojich poslancov a tie potom vyplácajú skupine vlastných ľudí. Lídri OĽaNO to odmietli. Táto kauza môže otvoriť diskusiu v parlamente.

Ritomská napísala otvorený list, ktorý adresovala vláde, poslancom i verejnosti. V ňom tvrdí, že hnutie si nárokuje na peniaze, ktoré sú oficiálne určené na asistentov poslancov. „Dvaja vedúci zakladatelia hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti vymáhajú poslanecký príspevok, ktorý je zákonom určený pre asistentov, ale spomínaní zakladatelia si ho vymáhajú pre svojich asistentov, ktorých si vyberajú podľa svojich kritérií, a nútia ostatných poslancov, aby ich dofinancovali,“ píše Ritomská.

Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič zostal listom prekvapený. Na otázky denníka Pravda o vymáhaní príspevkov na asistentov nechcel reagovať hneď a nechal si čas na vyjadrenie. Neskôr prostredníctvom tlačového odboru obvinenia poprel. „Každý náš poslanec má len tých asistentov, s ktorými osobne podpíše zmluvu. Je pre nás nemysliteľné, aby ktokoľvek nútil slobodného poslanca v slobodnom klube k akýmkoľvek nedobrovoľným aktivitám,“ uviedlo hnutie v stanovisku. Ďalší z pôvodných zakladateľov hnutia Jozef Viskupič k odchodu Ritomskej povedal, že napriek opakovaným výzvam patrila dlhodobo k najväčším absentérom klubu. „Opakovane sme ju vyzývali, aby svoj prístup k výkonu mandátu zásadne zmenila, namiesto toho sa rozhodla radšej vystúpiť z nášho klubu,“ dodal Viskupič.

V klube OĽaNO zostáva po odchode Ritomskej 13 poslancov, z ktorých každý jeden využíva asistentov. Dokopy ich majú až 42, keďže nikto z klubu nezostal len pri jednom asistentovi. Ich platy sú od niekoľkých stovák až po vyše tisíc eur.

Podľa zákona má nárok na asistenta každý poslanec parlamentu. Na tento účel aj na poslaneckú kanceláriu dostáva mesačný paušál, ktorý môže rozdeliť ľubovoľne. Jeho výška je viazaná na nominálnu mzdu a presahuje dvetisíc eur.

Podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková upozorňuje, že zákon priznáva paušál výlučne pre daného poslanca, teda nie pre jeho hnutie. „Takýto postup by bol nezlučiteľný so zákonom. Za štyri volebné obdobia, čo som v parlamente, som sa s ničím podobným nestretla a pripadá mi to absolútne nedemokratické,“ vraví. Ak bude Ritomská svoje tvrdenia vedieť podložiť, malo by sa to podľa Laššákovej riešiť aj na úrovni vedenia parlamentu. Možným riešením by podľa nej bola zmena spôsobu vyplácania asistentov. Či v tomto smere podnikne nejaké kroky jeho šéf Pavol Paška, sa včera Pravde zistiť nepodarilo.

Zvláštne praktiky v odvádzaní peňazí pritom podľa listu nie sú jediným dôvodom odchodu Ritomskej. Tá tiež uviedla, že hnutie nemá žiadnu koncepciu politickej činnosti, zákony navrhuje bez uváženia a funguje na princípe chaosu. Navyše všetky jej legislatívne návrhy vraj odmietalo a nepodržalo ju. Po novom preto chce spolupracovať so všetkými poslancami aj stranami, s ktorými sa názorovo zhodne, a neskôr plánuje založiť vlastnú stanu. Obyčajní ľudia jej v reakcii na otvorený list pri tomto cieli zaželali len veľa úspechov.

© Autorské práva vyhradené

125 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Ritomská #Igor Matovič