Martin príde na bielom koni iba na horách

Počas župných volieb bude pršať a dážď potrvá až do noci, kým bude Štatistický úrad zratúvať a overovať výsledky. Viac slnka budú mať na ceste k urnám voliči na východnom Slovensku, kde meteorológovia predpovedajú menej zrážok.

09.11.2013 09:00
Mráz, zima, chlad, počasie Foto:
Kompostujeme lístie. Viete ako na to?
debata (2)

"Na západnom Slovensku bude veľa oblakov, popoludní bude pršať. Očakávame úhrny do piatich milimetrov. Teplota vzduchu cez deň vystúpi na 12 až 15 stupňov, bude fúkať severozápadný vietor s rýchlosťou 25 kilometrov za hodinu.

Na strednom Slovensku bude oblačno až zamračené, miestami sa vyskytne dážď s úhrnmi do troch milimetrov. Východ bude mať menej oblakov, pršať bude len výnimočne, aj to až vo večerných hodinách, teplota vystúpi na 12 až 16 stupňov," uviedla meteorologička Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Paulína Valová.

V nedeľu dážď ustane, mierne sa ochladí na 7 až 12 stupňov. V pondelok bude o stupeň chladnejšie, no meteorologička predpovedá pekné slnečné počasie s minimom zrážok. Martinovi sa tak ani tento rok nepodarí prísť na bielom koni. Vlani mu to tiež pokazili vysoké teploty. Nad nulou bolo 11. novembra 2012 dokonca aj na tatranských končiaroch. Tento rok bude na Martina síce o čosi chladnejšie, no snehové prehánky sa môžu objaviť iba v horských oblastiach nad 1¤100 metrov, aj to len výnimočne.

„V utorok zostaneme ešte v chladnejšom vzduchu, bude relatívne slnečné počasie s ojedinelými hmlami. Objavia sa však už prvé mrazivé rána s teplotami od dvoch do mínus troch stupňov. V stredu očakávame prechod frontu, viac oblakov a denné teploty 6 až 11 stupňov,“ dodala Valová. Od štvrtka až do nedele bude ustálené počasie s hmlami a chladnými nocami s teplotami 2 až mínus 4 stupne.

Začiatok novembra hodnotia klimatológovia ako nezvyčajne teplý. Včera sa denné teploty vzduchu blížili k rekordom na staniciach v Poprade, Prievidzi a Kuchyni. „Z hľadiska dlhodobého priemeru je v týchto novembrových dňoch mimoriadne teplo. Jeseň ako taká sa však zatiaľ javí len ako mierne teplotne nadnormálna, odchýlka od priemeru je možno pol stupňa. Je však pravda, že celú túto jeseň ľudia vnímajú pocitovo ako nezvyčajne teplú s pekným počasím,“ zhodnotil klimatológ Pavel Matejovič.

Peknú jeseň vnímajú pozitívne záhradkári, pretože mali relatívne dosť slnečných dní na práce na záhrade a veľmi sa pri tom nezablatili. Predseda družstva DEVIO Nové Sady Ivan Oravec však hovorí, že táto jeseň má pre poľnohospodára okrem pozitív aj negatíva.

„Pekné počasie malo priaznivý vplyv na cukornatosť cukrovej repy. Aj jej zber bol v lepších podmienkach, nebola taká zahlinená. Bol priaznivý čas aj na zber kukurice. Negatívom však bolo, že sme museli chemicky ošetriť repku, ktorá sa rozrástla viac, ako je potrebné. Nuž a celých 1¤200 hektárov pšenice sme museli striekať proti voškám a cikádam, ktoré roznášajú vírusové choroby. V minulosti sme takýto jesenný postrek ešte nerobili.“

Chrobáky sa premnožili pre teplé počasie, družstvo na ich likvidáciu muselo nečakane vynaložiť približne 10-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Slovensko #predpoveď