Stovky ľudí protestovali proti politikom, rozbili dvere na rozhlase

Účastníci verejného zhromaždenia v Bratislave v sobotu rozbili na budove Slovenského rozhlasu sklenenú výplň na dverách.

09.11.2013 18:34 , aktualizované: 21:57
protest, parlament Foto: ,
Účastníci protestného zhromažždenia Občiansky odpor proti systému a skorumpovaným politikom.
debata (224)

Polícia v súvislosti so sobotňajším ohláseným verejným zhromaždením nezaznamenala pokus o vniknutie do budovy Slovenského rozhlasu.

„Skupina približne 100 ľudí sa presunula okolo 17.50 z Námestia slobody na Mýtnu ulicu pred budovu Slovenského rozhlasu. Tu niektorí zo zhromaždených hodili do vstupných dverí budovy nejaký predmet a rozbili sklenenú výplň dverí. Následne sa zhromaždení spred budovy Slovenského rozhlasu rozutekali,“ informovala hovorkyňa bratislavských policajtov Karina Považanová a dodala, že pre podozrenie z protiprávneho konania v tejto súvislosti zaistili a eskortovali na príslušné policajné oddelenie niekoľko osôb.

Podľa Považanovej situáciu v hlavnom meste polícia naďalej monitoruje a je pripravená pomôcť zvolávateľovi ako aj mestskej polícii zabezpečiť verejný poriadok, ochranu života, zdravia a majetku občanov a postarať sa o bezpečnosť a plynulosť v cestnej premávke.

Prezidenta vyzvali na rozpustenie parlamentu

Približne 500 ľudí v sobotu protestovalo pred budovou Národnej rady SR. Rečníci vystupovali najmä proti politikom a politickým stranám. Na Námestí Alexandra Dubčeka sa ľudia začali napriek dažďu zhromažďovať pred 15.00, odtiaľ sa asi po hodine presunuli pred Prezidentský palác a potom na Námestie slobody v blízkosti Úradu vlády, kam dorazili pred 17.00.

„Slobodný občan bez politických strán,“ bolo napísané na transparente na pódiu, z ktorého sa rečníci na Námestí slobody prihovárali prítomným. Organizátori dnešnú akciu pomenovali „Odpor proti skorumpovaným politikom“ a prezidenta vyzvali na odvolanie vlády a rozpustenie parlamentu.

Na bezpečnosť a verejný poriadok dohliadal Policajný zbor a mestská polícia. Rečníci upozorňovali prítomných na provokatérov a nabádali na dodržiavanie zákonov. Protest mal pokojný priebeh, polícia narušenie verejného poriadku nezaznamenala, výnimkou boli len výbuchy delobuchov.

„Počas zhromaždenia a pochodu sme zaznamenali použitie pyrotechniky a v tejto súvislosti boli na policajné oddelenie predvedené tri osoby,“ povedala bratislavská policajná hovorkyňa Karina Považanová.

224 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #NR SR #politik