Fico bude žiadať ďalšie peniaze pre mladých

Novú iniciatívu zamestnávania mladých sa francúzsky prezident Francois Hollande chystá predstaviť na blížiacom sa európskom summite v Paríži. Premiér Robert Fico chce na podujatí predstaviť nielen projekt, ktorý jeho vláda rozbehla vlani v novembri, ale aj ďalšie zámery v tejto oblasti, pre ktoré sa pokúsi získať viac finančných zdrojov.

10.11.2013 18:00
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (9)

„V rámci rozpočtu Európskej únie na roky 2014 až 2020 je špeciálna iniciatíva Zamestnávanie mladých ľudí. Na tento účel je vyčlenených šesť miliárd eur pre celú Európsku úniu. Pre Slovensko by malo byť alokovaných približne 200 miliónov eur. Tieto peniaze majú byť prioritne použité pre mladých ľudí do 25 rokov,“ spresnil Fico.

Využitie prostriedkov si však vyžaduje 50-percentnú národnú spoluúčasť. „To znamená, že ak budeme schopní vyčerpať celých 200 miliónov eur, v skutočnosti použijeme objem prostriedkov až 400 miliónov eur,“ vysvetlil minister práce Ján Richter.

Slovensko už do Bruselu zaslalo aj návrhy, ako by chcelo peniaze použiť. „Každopádne sa chceme zhostiť tej úlohy, aby každý mladý človek do 25 rokov, do štyroch rokov od ukončenia vzdelávania mal možnosť buď pracovať, alebo sa ďalej vzdelávať,“ uviedol Richter. Až polovica získaných peňazí by podľa neho mala ísť na vzdelávacie projekty. Rezort však o nich nechce bližšie hovoriť dovtedy, kým ich neprerokuje s Európskou komisiou. Minister dodal, že to nebude jednoduché, keďže 27-tisíc mladých ľudí má dokončené len základné vzdelanie, prípadne ani to.

Za rok fungovania aktuálneho projektu podpory zamestnávania mladých ľudí do 29 rokov z dielne ministerstva práce vzniklo okolo 11-tisíc nových reálnych pracovných miest určených pre túto vekovú kategóriu. Zo 70 miliónov eur, ktoré vláda presunula na tento účel z nevyčerpaných európskych peňazí iných operačných programov, sú už takmer všetky minuté.

Podľa Richtera je priemerný vek mladých, ktorí si prostredníctvom projektu našli prácu, asi 23,5 roka. Väčšinou ide o absolventov učilíšť či odborných stredných škôl. V evidencii úradov práce boli priemerne 13,65 mesiaca, čo znamená, že pracovné príležitosti si našli aj dlhodobo nezamestnaní. Z odvetví sa ich najviac zamestnalo v priemyselnej výrobe, v oblasti informácií a komunikácií, ale aj obchodu a služieb.

„Čo sa týka záujmu jednotlivých zamestnávateľov, absolútne dominujú mikropodniky a malé podniky,“ doplnil minister. Projekt už podľa neho mierne zlepšil aj štatistiky nezamestnanosti, keďže za sedem mesiacov z evidencie úradov práce odišlo okolo sedemtisíc ľudí do 29 rokov.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #mládež #projekt #Francois Hollande