Hodnotiteľská komisia súťaže rozhodla, že najlepším publicistickým príspevkom bol jeho rozhovor, ktorý pod titulkom Návrat k pôvodným potravinám prospeje aj obchodu uverejnil denník Pravda 13. marca 2013. Ocenenie mu odovzdal minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský v historickej budove Národnej rady SR počas vyhlasovania výsledkov súťaže Národná cena za kvalitu 2013.
Niet vari na Slovensku poľnohospodárskeho či potravinárskeho podniku, ktorý by Jozef Sedlák počas svojej dlhoročnej novinárskej práce nenavštívil. Ťažko by sa našiel aj významnejší vinár, ovocinár, chovateľ či jednoducho človek, zveľaďujúci pôdu, s ktorým sa osobne nepozná. Spolu s nimi sa teší z úspechov, bolia ho ich prehry a hnevá stav, do akého sa slovenské poľnohospodárstvo dostalo. Nebojí sa ani zahryznúť do kyslého jablka podvodov s kvalitou potravín, ktoré zachádzajú až do ohrozovania zdravia spotrebiteľov.
„Najlepšie potraviny sú tie, ktoré sa vyrobia na Slovensku, pretože si na ne zvykli naši predkovia a náš organizmus je na ne prispôsobený,“ hovorí Jozef Sedlák. „To, že sú kvalitné a zdravotne bezchybné, sme si uvedomili až vo chvíli, keď polovicu našich potravín nahradilo mäso, ovocie a zelenina z dovozu,“ mieni.
„S kvalitným slovenským jedlom, vínom či pivom sa navyše ľudia môžu identifikovať so svojou krajinou, pretože ide o typické a jedinečné produkty. Cez potraviny a nápoje ju možno dokonca lepšie spoznať a získať tak aj lásku k svojej domovine,“ vyznáva sa.
Jozef Sedlák získal už viacero ocenení v novinárskych súťažiach. V redakcii denníka Pravda sa venuje poľnohospodárstvu už dlhý čas. Okrem publikovania článkov v ekonomickej rubrike pripravuje aj pravidelné prílohy Kvalitné potraviny a Víno. V Slovenskom syndikáte novinárov je predsedom Klubu poľnohospodárskych novinárov. Počas svojej kariéry navštívil mnohé krajiny sveta a spoznával aj ich poľnohospodárstvo.