Poskytovanie rodičovského príspevku sa sprísni

Od začiatku budúceho roka sa sprísnia podmienky pre poskytovanie rodičovského príspevku najmä v prípadoch, kde je starostlivosť rodičov o staršie deti nedostatočná alebo je ich výchova ohrozená. Vyplýva to z novely zákona o rodičovskom príspevku, ktorú podpísal prezident Ivan Gašparovič.

12.11.2013 11:02
debata (1)

Rodičovský príspevok nedostanú tí rodičia, ktorým z osobnej starostlivosti bolo odňaté staršie dieťa vo veku do troch rokov alebo do šesť rokov, ak má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav a na zabezpečenie starostlivosti o toto dieťa úrad práce, sociálnych vecí a rodiny už poskytuje rodičovský príspevok osobe, ktorej bolo toto dieťa zverené do starostlivosti.

Podpis hlavy štátu pribudol aj pod zákon o príspevku pri narodení dieťaťa. Príspevok a príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa sa od začiatku budúceho roka zlúčia do jednej dávky a jej výška sa odstupňuje podľa poradia pôrodu, z ktorého sa dieťa narodilo. Pri prvom až treťom pôrode pôjde o sumu 829,86 eura a pri štvrtom a ďalšom dávka dosiahne 151,37 eura. Podpora štátu pri narodení detí tak zostane na súčasnej úrovni. Jednorazový príspevok pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti sa zvýši zo súčasných 368 eur na 500 eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovský príspevok #novela zákona o rodičovskom príspevku