Petíciu proti spoplatneniu parkovania podpísalo viac ako tisíc ľudí

Viac ako 1000 ľudí podpísalo petíciu proti spoplatneniu parkovísk pred bratislavskými nemocnicami v Ružinove a na Antolskej ulici v Petržalke.

12.11.2013 13:42
parkovisko, parkovanie, nemocnica Antolská Foto: ,
Bezplatné parkovanie pred nemocnicou v Petržalke má byť čoskoro minulosťou.
debata (6)

Zástupcovia petičného výboru ju v utorok odovzdali do podateľne riaditeľovi nemocnice Univerzitnej nemocnice Bratislava Miroslavovi Bdžochovi a ministerke zdravotníctva Zuzane Zvolenskej (nom. Smer).

Organizátori sa prostredníctvom petície usilujú zabrániť tomu, aby pacienti a zdravotnícky personál platil za parkovanie pred týmito nemocnicami.

„Parkovisko by malo zostať tak ako doteraz verejné, keďže je to verejná nemocnica. Nech platia návštevy, ale určite nech neplatia pacienti a zdravotníci,“ uviedla organizátorka petície Tatiana Mikušová, ktorá je zároveň členkou KDH v Petržalke. „Ak je nemocnica verejnou, aj parkovisko má zostať verejné. Veď to by sme mohli potom aj tie výťahy v nemocniciach spoplatňovať,“ doplnila Mikušová.

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) podpísala v roku 2011 koncesnú zmluvu so súkromnou spoločnosťou o zabezpečení parkovacej plochy. Na jej základe sa zmení režim bezplatného parkovania pred nemocnicami v Ružinove a v Petržalke na platené parkovisko. Nový platený režim má byť podľa organizátorov petície spustený v najbližších dňoch. Ako dodala Mikušová, na parkoviskách sa už vykonávajú stavebné úpravy.

Ministerstvo zdravotníctva v súvislosti so zmluvou našlo určité procesné pochybenia. „Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská sa usilovala pozastaviť túto zmluvu, respektíve usilovala sa nájsť nejaký spôsob ako ju vypovedať. To pozastavenie zmluvy sa nám darilo dva roky,“ uviedla Martina Lidinská z komunikačného odboru ministerstva. Ako dodala, rezort petíciu príjme, smerovať by však mala bývalému ministrovi zdravotníctva Ivanovi Uhliarikovi (KDH), ktorý bol v tom čase šéfom rezortu. „Tá zmluva je v súčasnosti nevypovedateľná,“ doplnila Lidinská.

Podľa hovorkyne UNB Petry Stano Maťašovskej, povinnosť napĺňať koncesnú zmluvu na stavebné úpravy spojené s modernizáciou parkovísk pred Nemocnicou Ružinov a Nemocnicu sv. Cyrila a Metoda vyplývajú zo zmluvy uzavretej dňa 22. 12. 2011 predošlým vedením UNB. „Súčasné vedenie UNB urobilo maximum – využilo všetky dostupné právne kroky, aby ochránilo záujmy nemocnie,“ uviedla s tým, že nemocnica nemôže brániť plneniu zmluvy. „Rokujeme s koncesionárom, aby zmeny čo najmenej zasiahli prevádzku a prístup k nemocniciam. Zároveň hľadáme riešenie, ako čo najviac uspokojiť potreby našich pacientov a zamestnancov,“ doplnila Stano Maťašovská.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #protest #petícia #bratislavské nemocnice #nemocnica v Ružinove