Bezák: Som mŕtvy muž, na Slovensku nemám mandát

Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák by mal začať pôsobiť v Taliansku po Novom roku. Ako povedal v utorok novinárom pri predstavení knihy Vyznanie, nevie, čo bude v Taliansku robiť, pretože súhlas na pôsobenie mu musí dať biskup z Verony.

12.11.2013 14:06 , aktualizované: 16:30
robert bezak Foto: ,
Róbert Bezák
debata (143)

„Možno budem zavretý v izbičke ako mních. Okrem športovania budem čítať knihy,“ povedal s tým, že 2. júl 2012 mu zmenil život. „Idem študovať, idem skúmať svoje myšlienky. Chcem, aby si ma obľúbili športovci, rodiny, starí v Taliansku. To, čo som chcel ponúknuť Slovensku, ponúknem im,“ vyhlásil.

Bezák chce s tým, čo sa stalo na Slovensku, raz a navždy skončiť. „Tento Bezák v knihe skončil. Nový rok treba začať inde. Bude to Taliansko. Už ma tam čakajú,“ uviedol. Už sa tam bol pozrieť. Bezák nechce, aby Slovensko išlo za ním do Talianska. „Pre mňa je toto rozlúčka. Nechcem, aby sa organizovali za mnou zájazdy. Nechcem žiadny Roberttour. Pre mňa sa jedna etapa skončila. Som mŕtvy muž. Na Slovensku nemám mandát,“ povedal a dodal, že cirkev nikdy neopustí. „Ak ma pošle preč, ja neodídem“.

Bezák hľadá pre seba nový život. „Čím sa odchod blíži, tým mi je ťažšie. Nemám dvadsať, ani tridsať, mám 54. Ľudia sa nesťahujú v 54 rokoch s tým, že chcú zažívať niečo nové,“ konštatoval.

Bezák: Sokola som nikdy nechcel dostať do väzenia

Cirkev má byť cirkvou dialógu a nie nevysvetlených rozhodnutí. „S takouto cirkvou nesúhlasím. Ani Kristus nikdy nerozhodol bez toho, aby to vysvetlil,“ povedal Bezák. Dodal, že v jeho prípade cirkevné autority nikdy nevysvetlili, prečo ho odvolali a ani dnes sa nezdá, že by svoj postoj chceli meniť.

Zdôraznil, že ak by bola katolícka cirkev bez problémov, nemusel by teraz pápež František robiť reformy. „Keď počúvam, ako chce pápež František, aby bola Vatikánska banka transparentná, tak sa pýtam, či doteraz nebola. A kde boli kardináli, čo to mali na starosti?“ položil otázku.

Čo sa týka Slovenska, Bezák má podozrenie, že v Trnave za jeho predchodcu Jána Sokola dochádzalo k netransparentnému nakladaniu s finančnými prostriedkami v miliónových sumách. „Tu už nešli eurá, išli milióny a niekto s nimi mohol manipulovať,“ povedal. „Ja som nikdy nechcel otca arcibiskupa Sokola dostať do väzenia. Chcel som len, aby sa veci dali do poriadku,“ zdôraznil Bezák.

Vyšetrovanie finančných tokov v trnavskej arcidiecéze však podľa neho prekračuje hranice Slovenska a nebude jednoduché, keďže transakcie boli komplikované a robené skôr na hrane zákona, ako vyslovene za ňou.

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) sa nebude vyjadrovať k výrokom odvolaného trnavského arcibiskupa Roberta Bezáka. Jej hovorca Jozef Kováčik povedal, že KBS nepovažuje za správne využívať službu médií na komunikáciu s arcibiskupom Bezákom.

Benedikt XVI. si slová od Bezáka nezapamätal

Bezák dodal, že nepravdivé informácie o ňom sa objavujú v talianskych aj nemeckých médiách, ale k pravde o tom, čo vlastne stálo za kauzou jeho odvolania, sa doteraz nedopátral nikto. „Niekto niečo spustil, doteraz nikto nezistil kto. Aké listy posielali veriaci, ktorí to boli? Boli to aj biskupi? Tí, ktorí ma obžalovali, musia dokázať, že mali pravdu. Ak to nepreukážu, musia byť potrestaní. Vznikla tu skupina ľudí, ktorí môžu do Vatikánu písať, dokonca tak relevantne, že sa tu odvolávajú biskupi,“ povedal Bezák.

V minulosti sa podľa vlastných slov snažil riešiť svoju kauzu na najvyššej úrovni, dostať sa až k hlave katolíckej cirkvi je však podľa neho nesmierne ťažké. „Akoby na najvyšších miestach už moje meno tak poznali, že dávajú pozor, aby sa môj list nedostal vyššie. Dozvedel som sa z kongregácie pre biskupov, že kauza Bezák je pre nich už uzavretá,“ povedal.

„Bol som za pápežom Benediktom XVI. Osobné stretnutie nebolo možné. Dalo sa stretnúť len na hromadnej audiencii,“ poznamenal s tým, že krátky rozhovor s ním si pápež jednoducho nezapamätal. „Tí, ktorí mu ho mali pripomenúť, mu ho nepripomenuli,“ do­dal.

Za pápeža Benedikta XVI. Bezákovi podľa vlastných slov hrozila dokonca exkomunikácia, za jeho nástupcu Františka sa „zovretie uvoľnilo“. Napriek tomu však v tejto chvíli nevidí reálnu šancu na svoju rehabilitáciu. „Svojím spôsobom som ‚dead man walking‘, bol som odsúdený na nečinnosť,“ povedal.

Bezák by mal pôsobiť v talianskom Busollengu neďaleko Verony v kláštore rehole redemptoristov, ktorej je členom. Redemptoristi tam spravujú Sanktuárium Márie ustavičnej pomoci. Bussolengo sa nachádza neďaleko jazera Lago di Garda.

Bezáka vysvätili za biskupa 6. júna 2009. Z riadenia Trnavskej arcidiecézy ho odvolal pápež Benedikt XVI. 2. júla 2012. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012.

143 debata chyba
Viac na túto tému: #Bezák #pápež František #krst knihy #Vyznanie