Dym z kaviarní obchodných centier obťažuje nefajčiarov

Najviac sťažností na prevádzky, že nedodržiavajú zákon o ochrane nefajčiarov, chodí z Bratislavského a Žilinského kraja.

12.11.2013 16:16
debata (12)

Fajčiarske a nefajčiarske zóny najmä v kaviarňach obchodných centier nie sú stavebne oddelené, dym prechádza do iných častí obchodnej zóny a obťažuje ostatných zákazníkov, ktorí ani nemusia sedieť v kaviarni, stačí, že idú okolo.

„Asi to robia preto, aby mali viacej zákazníkov. Ale nás nefajčiarov to znechucuje. Niekde sú síce vyhradené nefajčiarske stoly, ale vôbec nie sú oddelené od ostatných zákazníkov a nefajčiari sú potom vystavení pasívnemu fajčeniu,“ myslí si 60-ročná Silvia z Kysuckého Nového Mesta.

Ako sa kontrolóri presvedčili v utorok Žiline, na prevádzkovateľov nezaberajú pokuty ani správne konania. „Prevádzkovatelia aj napriek správnym konaniam nerešpektujú zákon o ochrane nefajčiarov,“ povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická. Podľa novelizovaného zákona, ktorý platí od júla 2013, môžu majitelia, ktorí zákon nedodržiavajú, dostať pokutu od 500 do 15-tisíc eur.

Zvyčajne sa začína pri nižších sankciách, ktoré sa pri opakovanom porušení zákona zvyšujú. „Opätovne sa budú vykonávať kontroly a tie sankcie sa budú zvyšovať, takže sa to môže vyšplhať aj na tých 15-tisíc eur,“ dodala Skalická.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #kaviarne #nefajčiar