Vyše 2 000 piatakov čaká v stredu pilotné Testovanie 5

Približne 2150 piatakov na 89 základných školách čaká v stredu pilotné Testovanie 5. Žiaci budú písať testy z matematiky, slovenského a maďarského jazyka.

13.11.2013 07:23
trieda, žiaci Foto:
Ilustračné foto
debata

Riadny piatacký „monitor“ bude prvýkrát v roku 2015, na budúci rok prebehne na školách generálna skúška.

„Spolu sa testovanie uskutoční na 89 základných školách. Z toho je 72 škôl s vyučovacím jazykom slovenským a 17 škôl s vyučovacím jazykom maďarským,“ povedala Romana Kanovská, riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania, ktorý testovanie zastrešuje. Pilotnými testami malo podľa pôvodných údajov NÚCEM prejsť okolo 3 000 žiakov zo 120 škôl, podľa aktuálnych údajov však monitor bude dnes písať vyše 2 000 školákov. Testy budú obsahovať po 30 úloh a žiaci budú mať na ich vyriešenie 60 minút v každom predmete.

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer) považuje za dôležité, že štát bude mať spätnú väzbu o vedomostiach nielen u deviatakov po ukončení druhého stupňa a u maturantov po ukončení strednej školy, ale tiež u piatakov. „Kým do dnešného dňa sme vedeli zmerať výstupy žiakov iba prostredníctvom Testovania 9 a externej maturitnej skúšky, testovanie piatakov nám prinesie informáciu o vedomostiach a kompetenciách žiakov získaných na prvom stupni vzdelávania,“ uviedol minister v Pedagogicko-organizačných pokynoch pre aktuálny školský rok.

Výsledky Testovania 5 dostanú školy v decembri. „Pre učiteľov a riaditeľov budú informáciou o tom, s akými vedomosťami a zručnosťami prichádzajú žiaci na druhý stupeň základnej školy a ako ich pripravilo primárne vzdelávanie, teda prvý stupeň základnej školy, na túto zmenu,“ podčiarkla Kanovská. Učiteľom tak podľa nej výsledky pomôžu učivo upravovať a prispôsobiť tak, aby ho bez problémov zvládali šikovní aj slabší žiaci.

Pilotné testovanie sa uskutočnilo aj minulý rok, zapojilo sa doň 1 800 piatakov.

debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #žiak #Testovanie 5