Súkromný dôchodok uspokojí len najbohatších

Na svete je konečne prvý návrh zákona, ktorý by mal upraviť vyplácanie dôchodkov z druhého piliera. Vymedzuje tak podmienky nároku, spôsob čerpania nasporených peňazí, ako aj možnosti ich dedenia.

14.11.2013 10:00
kalkulačka, dôchodok, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata (233)

Ministerstvo práce zatiaľ materiál oficiálne nezverejnilo, má tak urobiť dnes, vo štvrtok 14. novembra. Z informácií, ktoré doteraz unikli, však možno predpokladať, že šancu vybrať si časť financií priamo ako z vkladnej knižky dostanú len tí najbohatší. Všetci penzisti budú zároveň poberať štátny dôchodok.

Sporiteľov, ktorí svoje peniaze investovali s cieľom získať súkromné dôchodky, rozdeľuje návrh do troch skupín. Do prvej sa dostanú tí, ktorým úspory nebudú stačiť na vyplatenie doživotného dôchodku. "Tým sa peniaze z druhého piliera vyplatia najneskôr do desiatich rokov vo forme takzvaného dočasného dôchodku,“ spresnil predseda predstavenstva Dôchodkovej správcovskej spoločnosti Poštovej banky Stanislav Žofčák.

Pre väčšinu doživotná penzia

„Minimálne úspory postačujúce na kúpu doživotného dôchodku budú musieť byť približne vo výške 1¤800 eur a za túto sumu vyjde sporiteľovi mesačná penzia na úrovni okolo desať eur,“ odhaduje Vladimír Baláž z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied. Zvyšná suma penzie mu bude v závislosti od príjmu počas odpracovaných rokov doplácaná z prvého piliera.

Na vysvetlenie, človek s priemernou mesačnou mzdou 804 eur v hrubom za rok odvedie do druhého piliera 385,2 eura. Po znížení odvodov do druhého piliera z deväť na štyri percentá mu tak bude trvať približne päť rokov, kým v druhom pilieri nazhromaždí peniaze postačujúce na zakúpenie minimálnej doživotnej penzie.

Minimálna dĺžka sporenia na získanie dôchodku z druhého piliera je dnes 10 rokov. Väčšina ľudí sa tak dostane do tejto druhej skupiny a budú si môcť od komerčnej poisťovne zakúpiť za ušetrené peniaze doživotný dôchodok.

Možnosť výberu časti úspor z druhého piliera dostanú len ľudia zaradení do tretej skupiny, na základe nadpriemerného príjmu. "Tu prišlo medzi odborníkmi ministerstva práce a DSS k zhode, že sa to bude týkať len tých penzistov, ktorým dôchodok z prvého piliera vyjde nad úrovňou štvornásobku životného minima, čo je penzia nad 800 eur mesačne,“ dodal Žofčák.

Sporitelia budú mať ešte jednu alternatívu. Ak sa rozhodnú, že im na starobu bude stačiť štátny dôchodok, môžu si peniaze z druhého piliera naďalej ponechať na osobnom účte, aby sa ďalej zhodnocovali. V tomto prípade celú sumu po ich smrti získajú dedičia.

Pripravovaný návrh zákona tiež rieši valorizáciu súkromných penzií. „Ľudia budú mať možnosť rozhodnúť sa, či si vyberú konštantne vyplácanú sumu dôchodku bez valorizácie, alebo síce spočiatku nižšiu sumu, ktorá sa im však postupne bude valorizovať,“ naznačil generálny riaditeľ VÚB Generali Viktor Kouřil.

Krach poisťovne návrh nerieši

Asi najväčšie riziko návrhu zákona však spočíva v tom, že súkromné poisťovne, od ktorých si ľudia za peniaze z druhého piliera kúpia doživotné penzie, za ich vyplácanie počas celého obdobia nároku nijako neručia. Štát v ňom totiž zatiaľ nerieši, čo sa stane s ľuďmi v prípade, ak nimi vybraná poisťovňa skrachuje a zakúpenú penziu im už nebude mať kto vyplácať. Ochrana bežných bankových vkladov občanov je pritom riešená tak, že klientov skrachovaného bankového domu odškodní fond ochrany vkladov, ktorý peniaze na svoje fungovanie získa z pravidelných odvodov od samotných bánk. Vďaka tomu sú v Európskej únií v bezpečí vklady ľudí do stotisíc eur. Niečo podobné by tak Slovensko malo zaviesť aj v prípade súkromných dôchodkov.

Prvých zhruba 800 sporiteľov by si peniaze zo sporivého piliera malo začať čerpať už v roku 2015. Prakticky bude výber prebiehať tak, že ak si v DSS podajú žiadosť o penziu, tá im vypočíta výšku doživotného a prípadne aj dočasného dôchodku.

Druhý dôchodkový pilier sa otvoril v roku 2005 za druhej Dzurindovej vlády, keď bol ministrom práce Ľudovít Kaník (SDKÚ). Kým dovtedy všetci dôchodkovo poistení občania odvádzali celú sumu poistného Sociálnej poisťovni, po novom si tí, ktorí sa zapojili do druhého piliera, začali presnú polovicu z neho odkladať na osobné účty v novozaložených dôchodkových správcovských spoločnostiach.

Nasledujúca prvá Ficova vláda síce ešte do zvoleného odvodového pomeru nezasiahla, ale upozorňovala, že príliš veľké sumy odchádzajúce DSS-kám sú hrozbou pre prvý dôchodkový pilier a presadila v systéme garancie, ktoré mali zabezpečiť, aby sa účastníkom odvedené peniaze neznehodnocovali.

Ďalšia Radičovej pravicová vláda však pravidlá investovania znovu uvoľnila. Súčasná Ficova vláda zmenila odvodový pomer z pôvodných 9 : 9 percent na 14 : 4 v prospech Sociálnej poisťovne. Ľuďom tiež umožnila dobrovoľne sporiť ďalšie dve percentá z príjmu a o túto sumu si môžu prípadní záujemcovia znižovať daňový základ.

Štyri navrhované spôsoby vyplácania peňazí z II. piliera

1. Dočasný dôchodok

  • klientovi ho vyplatí dôchodková správcovská spoločnosť v prípade, že jeho úspory nebudú stačiť na zakúpenie doživotnej penzie od súkromnej poisťovne
  • nárok na dočasný dôchodok vzniká, ak sú úspory v druhom pilieri nižšie ako 1 800 eur
  • dočasný dôchodok sa ľuďom bude vyplácať najviac desať rokov
  • ak sporiteľ počas vyplácania zomrie, peniaze získajú dedičia

2. Doživotný dôchodok

  • sporiteľ si doživotnú penziu kúpi od komerčnej poisťovne
  • podmienkou na zakúpenie sú úspory v druhom pilieri aspoň nad 1 800 eur
  • ak sporiteľ zomrie, peniaze sa nededia
  • sporiteľ si bude môcť vybrať, či má byť dôchodok vyplácaný stále v rovnakej sume alebo valorizovaný

3. Programový výber

  • nárok naň vzniká len vtedy, ak sporiteľ zároveň z prvého dôchodkového piliera dostane penziu nad 800 eur
  • časť peňazí nasporených v druhom pilieri si bude môcť vybrať (vyplatí mu ich DSS) a za zvyšok si zakúpi doživotný dôchodok v komerčnej poisťovni (pozri bod 2.)

4. Peniaze ostanú v DSS-ke

  • možnosť výhodná pre ľudí, ktorým pre život bude stačiť dôchodok z prvého piliera a peniaze uložené v druhom pilieri si nechajú ďalej zhodnocovať ako dedičstvo pre svoje deti

© Autorské práva vyhradené

233 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier #sporenie