Piatakom sa testy bez známok pozdávali

Okolo jedenástej predpoludním zavládlo v piatackej triede na Základnej škole na Tbiliskej ulici v Bratislave veselé uvoľnenie.

14.11.2013 15:00
Monitor žiakov V. triedy, ZŠ na Tbiliskej... Foto: ,
Testy v stredu vypĺňali aj piataci zo Základnej školy na Tbiliskej ulici v Bratislave.
debata

Po hodinovom teste z matematiky, kde školáci riešili 30 úloh, po prestávke a ďalšej hodine testu zo slovenčiny vyzerali spokojne. Aj keď druhý test im dal vraj viac zabrať.

„Pri slovenčine boli ťažké otázky,“ hovorí Samko a ostatní spolužiaci mu spontánne dávajú za pravdu. Napočudovanie sa im úlohy z matematiky pozdávali viac, hoci sa pri nich odpoveď väčšinou nedala tipovať, ale museli ju na papieri bez pomoci kalkulačky vypočítať. A niektoré deti to zjavne bavilo. Zástupkyňu riaditeľky školy pre prvý stupeň to až tak neprekvapilo. „Deti na prvom stupni majú matematiku rady,“ hovorí Ľudmila Ďurďovičová.

S testami zo slovenčiny boli niektorí aj skôr hotoví. „Veľa vecí sme tipovali,“ priznávali piataci. Pri slovenčine mali tiež 30 úloh a pri každej na výber štyri odpovede, z ktorých bola len jedna správna. „Pre mňa boli ťažké otázky, kde sa určujú pády alebo kde bolo treba určiť, či sa má napísať tvrdé alebo mäkké i,“ hovorí Peťka. K tomu, že diktáty nie sú obľúbenou šálkou kakaa sa pridávali aj ďalší piataci. Ale aké „i“ sa píše v slove diktát vedeli všetci. Niektorí si zasa neboli istí v literatúre a rozmýšľali napríklad o tom, či ukážka z La Fontainovej bájky o sojke nie je náhodou rozprávka. Viaceré úlohy boli zamerané na čítanie s porozumením, ďalšia časť na gramatiku a pravopis.

Pilotné testovanie z matematiky a vyučovacieho jazyka si včera odskúšalo celkovo 2 153 žiakov na 89 školách. Základná škola na Tbiliskej je jediná v Bratislave, ktorá sa do pilotného testovania prihlásila. Pedagógovia si chceli najmä overiť vedomosti svojich žiakov. Výsledky by mali dostať v decembri. Tie by im mali pomôcť upravovať aj učivo tak, aby ho deti zvládali.

Na budúci rok sa chystá už generálna skúška testovania piatakov. „Do testovania bude zapojený oveľa väčší počet škôl. Ale netrúfam si v tejto chvíli povedať koľko,“ povedala Romana Kanovská, riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania, ktorý testovanie zastrešuje. Závisieť to podľa nej bude aj od toho, koľko financií na testovanie budú mať. „Určite by bolo ideálne, ak by sme mohli do generálnej skúšky zahrnúť všetky základné školy, aby si testovanie mohli najskôr vyskúšať nanečisto,“ dodala. O dva roky by totiž už do riadneho testovania piatakov mali byť zapojené všetky školy.

Na testovanie z matematiky a zo slovenčiny sa piataci zo Základnej školy na Tbiliskej ulici chystali už skôr. „Písali sme skúšobné testy. Ale tie boli ťažšie a mali sme na ne aj menej času,“ vraví Natália. Z testovania aj preto až taký strach nemali. Aj keď noc pred dňom D viacerí nemali až taký pokojný spánok a ani raňajky im veľmi nechutili. O to viac sa po veľkej skúške tešili na zaslúžený obed. „Ale zase, keď sa to neznámkuje, tak to nie je také zlé,“ dodala napokon Natália.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #testovanie #testy #piataci #známky