Ústav pamäti národa neudelí cenu historikovi Vnukovi

Predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák neudelí Františkovi Vnukovi Cenu ÚPN v kategórii vedecký prínos.

14.11.2013 12:24
debata (22)

Krajňák sa zároveň rozhodol, že túto cenu neudelí vôbec. „Beriem na vedomie dôvody nezávislej komisie, pre ktoré mi predložila návrh na udelenie ceny ÚPN za vedecký prínos Františkovi Vnukovi za jeho historické hodnotenie obdobia komunistického režimu. Nakoľko však poslaním Ústavu pamäti národa je nestranné hodnotenie období neslobody v rokoch 1939–1989 ako jedného celku, využil som svoju kompetenciu štatutára a rozhodol som sa cenu neudeliť,“ vyhlásil.

František Vnuk patrí ku skupine historikov, ktorí poukazovali na pozitíva slovenského štátu v čase druhej svetovej vojny. Ten bol však pod kuratelou fašistického Nemecka a jeho predstavitelia boli zodpovední za deportácie slovenských Židov do koncentračných táborov.

„Ak je to naozaj tak, že ÚPN vyznamená historika Vnuka, tak to považujeme za nehoráznosť preto, lebo táto organizácia by predsa zo zákona mala analyzovať aktivity totalitných režimov a zaoberať sa tým, čo spôsobili obetiam, a nie vyznamenávať tých, čo sa počas celoživotnej tvorby snažia o ospravedlňovanie týchto režimov,“ zareagovala ešte pred štvrtkovou zmenou Krajňákovho rozhodnutia pre Pravdu hovorkyňa Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR Lucia Kollárová.

Historik Ivan Kamenec nechcel posudzovať celú vedeckú prácu Františka Vnuka. Za paradoxné a nepochopiteľné považuje, že by cenu dostával historik, ktorý podľa Kamenca jednoznačne stojí na pozíciách obrany totalitného režimu vojnového slovenského štátu.

„Že mu udeľuje cenu ÚPN, ktorý má skúmať podstatu dvoch totalít a dáva to historikovi, ktorý hovorí, že to nebola totalita, ale vojnová demokracia a niečo v moderných slovenských dejinách najlepšie, tak to už nie je odborná, ale etická záležitosť,“ mienil Kamenec. Pripomenul, že Vnuk nazýva Slovenské národné povstanie (SNP) neuveriteľným sprisahaním proti slovenskej štátnosti.

Podľa politológa Juraja Marušiaka Vnuka môžu oceniť iní, ale je podivné, ak by to robila Slovenská republika, ktorá sa hlási k tradíciám SNP a protifašistického zápasu. „Vnuk je historik, ktorý má na toto obdobie, jemne povedané, značne nekritický pohľad a vo svojich prácach sa skôr snaží glorifikovať ľudácku administratívu,“ zhodnotil. Upozornil, že doba neslobody trvala od roku 1939 až do roku 1989.

Osobnosti, ktoré má ústav oceniť, navrhla predsedovi Správnej rady ústavu Ondrejovi Krajňákovi šesťčlenná komisia.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚPN #Vnuk