Srholec: Každá obeť komunizmu musí byť známa

Obete komunistického režimu by nemali byť ako "neznámi vojaci", ktorým stoja pomníky po celej Európe. "Každý, kto umrel, musí byť známy," vyhlásil vo štvrtok predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska (KPVS) Anton Srholec pri odhalení pamätníka obetiam Železnej opony pri Cyklomoste slobody v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves.

14.11.2013 20:22
pamätník obetiam Železnej opony, pamätník,... Foto: ,
Ľudia počas slávnostného odhalenia pamätníka obetiam Železnej opony.
debata (198)

Pamätník Juraja Čuteka v tvare prelomenej mramorovej tabule obsahuje mená 42 ľudí, ktorí prišli o život pri pokuse emigrovať cez rieku Moravu do Rakúska. „Sú to mená osôb, ktoré položili svoje životy v boji za slobodu a demokraciu. Nič múdrejšie a lepšie nemáme, nesmú byť zabudnuté,“ povedal Srholec. Zároveň pripomenul tisíce ďalších, ktorí síce nezahynuli na hranici, boli však z politických dôvodov väznení a prenasledovaní.

„Naozaj to tu vyzeralo ako v lágri,“ konštatoval predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo na margo hranice na rieke Morave v časoch socializmu. Na prípadných narušiteľov tu okrem zbraní pohraničníkov čakali míny, aj vysoké napätie v drôtených prekážkach.

„Napĺňame predsavzatie, ktoré dnes zaznelo aj na konferencii Behind the Bridge / Za mostom, že na mieste, ktoré tvorilo Železnú oponu a zábranu, aby mali ľudia kontakt so slobodných svetom, vyrastajú dnes mosty a pamätníky,“ dodal Frešo. „Týmto spôsobom prekonávame traumu, ktorá tu vyše 40 rokov bola,“ zdôraznil.

„Treba si to pripomenúť, ale zároveň pretaviť tieto miesta do miest spolupráce,“ pripomenul Frešo postavenie cyklomosta medzi Slovenskom a Rakúskom v Devínskej Novej Vsi, na ktorý prispel aj BSK. Ďalší podobný most sa podľa neho bude stavať v Záhorskej Vsi, revitalizovať by sa mali aj vojenské bunkre pozdĺž Železnej opony. „Verím, že keď sem prídu mladé rodiny o 24 rokov, bude to už len spomienka na jednu historickú etapu,“ uzavrel Frešo.

Vytvorenie pamätníka podporil BSK, rakúski partneri v rámci cezhraničnej spolupráce, aj Európska únia, po obsahovej stránke prispel Ústav pamäti národa (ÚPN). „Občania bývalého Československa, ktorí nezdieľali rovnaký názor na vedúcu úlohu komunistickej strany, sa stávali automaticky nepriateľmi štátu. A aby sa nemohli vyhnúť ‚spravodlivosti‘ útekom do bezpečia, do demokratických štátov, bola vytvorená Železná opona,“ povedal predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák. „Opustenie republiky bolo trestné až do pádu režimu v roku 1989. V období 1948–1989 bolo na hraniciach medzi Československom, Nemeckou spolkovou republikou a Rakúskom usmrtených najmenej 380 osôb,“ dodal.

„Osobne som tu, na tejto hranici vyrastal, pamätám si tie drôty, bola to naša každodenná realita,“ povedal starosta Devínskej Novej Vsi Milan Jambor. „Z takýchto aktivít, aká je tu dnes, sa teším. Sú to veci, ktoré si treba pripomínať a vzdať hold tým, ktorí tu zahynuli,“ zdôraznil.

198 debata chyba
Viac na túto tému: #železná opona #obete komunizmu #Pamätník Juraja Čuteka #Anton Srholec