Gašparovič vyznamenal bojovníkov za slobodu a demokraciu

Prezident SR Ivan Gašparovič pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu vyznamenal v Prezidentskom paláci predstaviteľov protikomunistického odboja.

15.11.2013 13:43
Prezident Ivan Gašparovič Foto: ,
Prezident Ivan Gašparovič.
debata (11)

Na prijatí zástupcov Politických väzňov a Zväzu protikomunistického odboja hlava štátu udelila štátne vyznamenanie – Medailu prezidenta Slovenskej republiky Júliusovi Porubskému – in memoriam za významné zásluhy a celoživotné úsilie pri obrane demokracie a ľudských práv a Fridrichovi Fritzovi za významné zásluhy a celoživotné úsilie pri obrane demokracie, ľudských práv a náboženských slobôd.

Prezident považuje udelenie štátneho vyznamenania za prejav úcty a vážnosti k tým občanom SR, ktorých zdobí punc výnimočnosti, osobitosti, vzoru, inšpirácie a príkladu hodného nasledovania. „Som rád, že sa stretávame pri príležitosti, keď oceňujeme charakter, statočnosť a zodpovednosť ľudí, ktorí v čase svojich najlepších rokov, keď mohli urobiť veľa pre svoje rodiny, pre seba, ale aj pre spoločnosť, mali obmedzené možnosti a iniciatívy,“ uviedol Gašparovič. Ako dodal, dnes je to to najmenej, čo môžeme urobiť ako zadosťučinenie za celý ich život. Oceniť ich prostredníctvom štátneho vyznamenania.

Predseda Zväzu protikomunistického odboja Arpád Tarnóczy poďakoval prezidentovi v mene celej organizácie za slávnostné stretnutie. Ich sny sa podľa neho naplnili vo vlastnom štáte. „Život nie je o tom, že sa nám všetko páči. Možno sme čakali aj ďakujem, možno väčšie, sme príslušníci tretieho odboja. Sme hrdí na to, že história nám vrátila insígnie – Pribinu, Svätopluka a iných našich veľkých ľudí, ktorí obetovali svoje životy, väzenie, gulagy, tak ako sme to robili my.“ dodal.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Gašparovič #Deň boja za slobodu a demokraciu #vyznamenanie