Podmienky prihlasovania taxíkov sa zmiernia

Do koncesie ako vozidlo taxislužby sa bude dať prihlásiť auto, ktoré má najviac osem rokov od uvedenia do prevádzky. Počet najazdených kilometrov nebude hrať žiadnu úlohu.

15.11.2013 14:22
Taxi Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslanca Národnej rady SR za Smer Borisa Suska, ktorý predložil k novele zákona o cestnej premávke. Prezident v piatok právnu normu ako celok podpísal.

Susko tak zmierňuje podmienky prihlasovania taxíkov, keďže doteraz bolo možné zaevidovať do koncesie ako vozidlo taxislužby len auto, ktoré malo najviac päť rokov od uvedenia do prevádzky alebo najazdených najviac 100 000 km s benzínovým alebo hybridným pohonom, alebo najviac 150 000 km s naftovým motorom. Kritérium najazdených kilometrov Susko podľa vlastných slov zo zákona vypúšťa preto, lebo ho nepovažuje za objektívne. Navrhnutú úpravu Susko vníma ako kompromisné riešenie, ktoré zohľadňuje požiadavky prevádzkovateľov taxislužieb a požiadavkami na bezpečnosť vozidiel taxislužby.

Nové pravidlá nadobudnú účinnosť 30. novembra. Konania na udelenie koncesie na taxislužbu začaté a právoplatne neukončené pred 30. novembrom sa dokončia podľa doterajších predpisov.

Na základe pozmeňujúceho návrhu nezaradeného poslanca Juraja Drobu budú môcť jazdiť riadne označené vozidlá taxislužby aj vo vyhradenom jazdnom pruhu pre autobusy alebo trolejbusy. „Vozidlo taxislužby pritom nesmie obmedzovať plynulosť jazdy vozidiel, pre ktoré je tento vyhradený jazdný pruh určený,“ uvádza sa v návrhu.

Taxíky teda v pruhoch vyhradených pre autobusy nebudú môcť zastavovať alebo umožňovať nastupovanie a vystupovanie ľudí. Zmenu Droba inicioval preto, lebo využívanie taxislužby považuje za jednu z foriem prepravy osôb, ktorá odľahčuje cestám v mestách a znižuje počet účastníkov cestnej premávky.

Prezident podpísal aj zmeny v novele o cestnej premávke

Pokuty za niektoré dopravné priestupky by mali byť nižšie o 16 percent, základná sadzba pokút sa zníži zo 60 na 50 eur. Peniaze vodičom majú ušetriť zmeny v zákone o cestnej premávke, ktorý v piatok podpísal prezident Ivan Gašparovič. Nižšie pokuty budú za menej závažné priestupky, ako je napríklad prekročenie rýchlosti v obci do 20 km/h alebo mimo obce do 30 km/h.

Cestným pirátom, ktorí platia vysoké pokuty, však novela nepomôže. Ďalšou zmenou je zavedenie elektronickej služby, čo v praxi prinesie možnosť zaregistrovať auto aj cez internet.

Pre ľudí by malo byť ľahšie uplatniť si náhradu škody, ktorú im spôsobí vodič auta. Vinníkovi škodovej udalosti by totiž mala pribudnúť od nového roka povinnosť vždy vyhľadať osobu, ktorej poškodil majetok a vyplniť s ňou tlačivo o náhrade škody. Keď na parkovisku napríklad niekto poškodí auto, musí poškodeného informovať. Táto zmena má podľa rezortu vnútra zjednodušiť uplatnenie náhrady škody.

Zaviesť sa má nová povinnosť aj psychológom a lekárom. Doklady o psychickej spôsobilosti sa zvyknú falšovať, uvádza sa v návrhu. Podľa novej legislatívy by sa preto mali tieto doklady zasielať v duplikáte aj priamo na políciu. Rovnaká povinnosť má platiť aj pre lekárov pri vydávaní dokladov o zdravotnej spôsobilosti.

Novela zákona o cestnej premávke prináša viaceré ďalšie novinky. Patrí medzi ne aj rozšírenie povinnosti nosiť vestu alebo reflexné prvky za zníženej viditeľnosti. Po novom by sa mala táto povinnosť týkať chodcov, ktorí idú po krajnici alebo po okraji cesty aj v obci. Súčasťou legislatívnych zmien je aj zmiernenie odoberania vodičských oprávnení. Súčasný zákon je podľa rezortu vnútra v tomto príliš tvrdý, keďže dnes platí, že sa oprávnenie vezme vodičovi za spôsobenie troch dopravných nehôd v priebehu piatich rokov bez ohľadu na vzniknuté následky nehôd.

Po novom by vodičovi mala hroziť strata preukazu len za nehody s následkom na zdraví alebo pri úmrtí. Návrh upravuje tiež parkovanie motocyklov. „Paradoxne mali motocykle zákaz parkovať na chodníkoch, kde je to vyznačené, ako parkujú autá. Zrovnoprávňujeme to,“ konštatoval minister vnútra Robert Kaliňák.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Gašparovič #taxislužba #dopravný priestupok