V Slovnafte varovali ľudí pred nebezpečným pavúkom

Na výskyt málo rozšíreného druhu pavúka strehúňa škvrnitého, ktorý môže spôsobiť bolestivé uhryznutie, upozornila svojich zamestnancov spoločnosť Slovnaft.

15.11.2013 17:08
Strehúň škvrnitý, Lycosa singoriensis, pavúk Foto:
Strehúň škvrnitý (Lycosa singoriensis).
debata (12)

„Upozornenie prišlo od nášho oddelenia, ktoré sa stará o bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci. V tomto ročnom období sa tieto pavúky môžu v areáli Slovnaftu pohybovať, pretože migrujú a sťahujú sa do vnútorných priestorov. Určite to nie je jedinec, ktorý unikol a pohybuje sa v areáli. Tento druh pavúka sa tu vyskytuje, pretože tu je obrovské množstvo zelene,“ povedal Anton Molnár, hovorca Slovnaftu.

Spoločnosť Slovnaft v piatok rozposlala e-mail, v ktorom zamestnancov upozornila, aby v žiadnom prípade nechytali pavúka holými rukami, pretože uhryznutie je veľmi bolestivé. Odporúča použiť dostupné prostriedky, napríklad ochranné rukavice a pavúka vložiť do nádoby, škatule či fľaše, z ktorej nemôže uniknúť. Najmä alergici by mali v prípade uhryznutia okamžite vyhľadať pomoc. „Vyskytuje sa na zatrávnených plochách, kde si v zemi buduje nory. V tomto ročnom období migruje, preto sa môže stať, že sa s ním stretnete aj v blízkosti obydlí alebo prevádzkových budov,“ píše sa v informačnom lis­te.

Podľa Národného toxikologického informačného centra ide o najväčší druh pavúka vyskytujúci sa na Slovensku, môže mať až 7 centimetrov. Žije pod zemou, väčšinou na piesočnatých pobrežiach riek. Tento druh pavúkov je u nás chránený. Pre ľudí nie je nebezpečný, ale môže zaútočiť a pohrýzť, ak sa cíti ohrozený. Útočí skokom. Pritom môže spôsobiť zdravotné ťažkosti – žihľavku, ktorú vyvolajú chĺpky na jeho tele, infekciu v mieste uhryznutia a rôzne stupne alergickej reakcie.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #pavúk #Slovnaft