V Krakove práve obhajujú programátorský úspech

Vladimír Boža, Peter Fulla a Tomáš Belan. Prví dvaja spod Vysokých Tatier, tretí z Bratislavy. Nenápadní chalani, študenti Fakulty matematiky, fyziky a informatiky bratislavskej Univerzity Komenského.

16.11.2013 07:00
odovzdavanie, ocenenie Foto: ,
Vladimír Boža, Peter Fulla a Tomáš Belan z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského preberajú ocenenie od rektora UK Karola Mičietu.
debata (1)

Nijakí „kockáči“, ktorí by len hodiny sedeli pri počítači a netušili, čo je intenzívny študentský život. Vo svojom mladom veku sa však stali pojmami aj vo svete programátorov.

Práve počas tohto víkendu obhajujú v poľskom Krakove minuloročný obrovský úspech, ktorý dosiahli na súťaži ACM International Collegiate Programming Contest, najstaršom a najväčšom celosvetovom programátorskom podujatí. Vlani sa najprv v stredoeurópskom regionálnom kole, ktoré sa konalo v rovnakom meste, umiestnili na víťaznej priečke. Neskôr v absolútnom finále v Petrohrade, v tvrdej konkurencii vyše 120 najlepších tímov z celého sveta, skončili na 27. mieste. Celkovo sa do ročníka 2012/2013 zapojilo 30-tisíc študentov z 2 322 rôznych univerzít 91 krajín sveta.

Ako vlastne programátorská súťaž prebieha? „Úplne jednoducho,“ tvrdí už doktorand Vladimír Boža, najvyšší a najstarší z trojice. „Dostaneme zadanie, v ktorom máme vyriešiť konkrétny problém. Našou úlohou je v určenom časovom limite vytvoriť algoritmus riešenia a potom aj krátky, prakticky využiteľný program.“ Vysvetľuje, že predmetom zadaní sú väčšinou rôzne matematické úlohy. Nájde sa však aj zopár bežnejších. „Napríklad naprogramovať na mape cestnej siete najrýchlejšiu cestu z bodu A do bodu B,“ spomenie Boža.

Najmladší Tomáš Belan ešte spresní, že súťaže obvykle trvajú päť hodín a na každej sa rieši 10 až 15 úloh. „Každá trojica má však k dispozícii iba jeden počítač, teda okrem rozumu zapájame obvykle aj ceruzky a papier,“ dodá.

Všetci traja členovia úspešného programátorského tímu majú za sebou aj medzinárodné stáže. Vladimír bol vo Švajčiarsku, Peter a Tomáš sa dostali až do sídla spoločnosti Google v kalifornskom Mountain View. „Bol to naozaj veľký zážitok, veľká spoločnosť, veľa získaných skúseností, dobrý zárobok. Len tie fastfúdy nám už liezli krkom,“ hodnotia.

O vlastnej budúcnosti majú rozdielnu predstavu. „Jednoznačne chcem ďalej v štúdiu pokračovať, a možno aj na dlhšie zostať, niekde v zahraničí,“ hovorí Peter. „Ja som spokojný tu doma,“ oponuje Vladimír. „A ja niečo medzi tým, chcem to trochu striedať,“ dopĺňa Tomáš. Ani jeden z mladých mužov sa však neobáva, že by sa so svojím vzdelaním a dosiahnutými úspechmi v budúcej praxi nepresadili.

Traja programátori si spolu s ďalšími 28 študentmi Univerzity Komenského pri príležitosti tohtoročného Medzinárodného dňa študentstva prevzali ocenenie za výborný prospech aj preukázaný mimoriadny talent. Neboli jediní, o ktorých sa vie aj za hranicami Slovenska.

Akademickú pochvalu si napríklad v červenej tube odniesli aj študenti Milan Sokolovský a David Kolář z lekárskej fakulty, tvorcovia interaktívneho anatomického atlasu ľudského tela, prvého svojho druhu aj v medzinárodnom poňatí. Alebo nádejná žurnalistka Andrea Varagyová za vedeckú prácu zameranú na výskum najznámejších konšpiračných teórií v dejinách ľudstva.

Študent farmácie Martin Rupp ju dostal za reprezentáciu svojej fakulty v kanadskom Montreale, kde spolupracoval na vedeckom projekte zameranom na liečbu onkologických ochorení. Budúca logopedička Ľudmila Rečičárová zase za vývoj inovatívnej metodiky čítania s porozumením, ktorú čoskoro odprezentuje aj na konferencii v Amsterdame.

Menovať by si zaslúžili aj všetci ostatní. A s nimi aj 28 pedagogických pracovníkov, ktorí si takisto pri príležitosti sviatku 17. novembra prevzali z rúk rektora ďakovné listy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #Krakov #Univerzita Komenského