Vnútro má už pripravenú novelu zákona o občianstve

Novela zákona, pre ktorý prišlo za tri a pol roka o slovenské občianstvo 668 ľudí, je už hotová.

16.11.2013 11:41
debata (7)

„Ministerstvo vnútra má zmeny v zákone o štátnom občianstve pripravené, čaká nás ešte pár konzultácií,“ uviedla Alena Koišová z komunikačného odboru ministerstva. Najviac ľudí prijalo doteraz české občianstvo (277), nemecké 128 osôb, rakúske 84 a britské 58. V prospech maďarského občianstva sa slovenského vzdalo 46 ľudí.

Súčasné znenie zákona o občianstve, ktoré umožňuje stratu štátnej príslušnosti, presadila v roku 2010 vláda Roberta Fica ako reakciu na maďarský zákon o dvojakom občianstve. Ten totiž umožnil, aby občianstvo Maďarska získali všetci ľudia, ktorých predkovia žili v Uhorsku a ovládajú maďarčinu. Kabinet Ivety Radičovej chcel zákon upraviť, ale zmenu sa presadiť nepodarilo.

Rezort vnútra sa rozhodol pri úprave zákona opierať aj o posudky expertov z oblasti medzinárodného práva. Novelu pripravovali s rezortom diplomacie a tiež Radou Európy či Vysokým komisárom OBSE pre národnostné menšiny. Udeľovanie občianstva by malo byť po novom naviazané na trvalý pobyt. Znamenalo by to, že aj občan Slovenskej republiky by mohol nadobudnúť napríklad maďarské občianstvo a nestratil by pritom slovenské, ale za predpokladu, že má trvalý pobyt v Maďarsku.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #Robert Kaliňák #zákon o občianstve