Fedor Gál: Nečakali sme, že v pluralite budú neonacisti

Túžili sme po tom, aby sme mali pluralitný politický systém, ale komu by napadlo, že súčasťou plurality budú aj neonacisti. Uviedol to v rozhovore pre RTVS v relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy jeden z aktérov novembra 1989 Fedor Gál.

16.11.2013 14:09
debata (339)

Podľa neho existujú veci, ktoré sa po novembri '89 podarili, ale sú aj také, ktoré nevyšli. „Fakt je ten, že máme demokraciu, ale fakt je aj ten, že výsledkom tej demokracie je napríklad aj parlament a prezident, na ktorého ľudia nadávajú. Ale nadávajú zbytočne, pretože je to zrkadlo ich tváre, obraz spoločnosti,“ hovorí sociológ a publicista.

Pozitívom ponovembrovej zmeny je podľa Gála to, že máme demokraciu, otvorenú spoločnosť, že sa ľudia slobodne rozhodujú, že máme pluralitné médiá, ktoré síce majú svojich vlastníkov so záujmami, ale práca novinárov nesúvisí s tým, aký tu máme systém. Nevydareným cieľom novembra '89 je napríklad odluka cirkvi a štátu. „Veľmi sme túžili aj po rovnoprávnosti všetkých ľudí, v ľudských právach a aby menšiny žili medzi nami absolútne bez problémov,“ dopĺňa sociológ a publicista.

Zanedbali sme vzdelávanie, myslí si Snopko

Podľa jedného zo zakladateľov VPN a bývalého ministra kultúry Ladislava Snopka je zásadným problémom, že sme na Slovensku zanedbali vzdelávanie. „Najväčšia chyba, ktorú sme urobili, tú robíme dodnes. Ak chceme meniť spoločnosť, musíme brať ohľad na ľudí, ktorí do nej prichádzajú, teda mladých ľudí,“ uviedol pre RTVS Snopko.

Podľa neho sme vzdelanie zanedbali po všetkých stránkach, teda po stránke kvality, materiálneho zabezpečenia i po stránke osobnostnej, keďže učiteľ by mal byť pre žiaka etickým vzorom. Ak podľa neho nebudeme produkovať ľudí s etickou bázou, nič nevyriešime.

Transformácia spoločnosti sa podľa Popoviča ešte neskončila

Jeden z aktívnych študentov novembrových udalostí Anton Popovič si myslí, že november '89 bol i premrhanou príležitosťou. „Nahrávka na smeč spoločnosti bola postavená veľmi kvalitne a hodnotne vysoko a výsledok je 24-ročný ľúty zápas o napĺňanie verejného záujmu práve zo strán tých, ktorí sú štátom platený za to, aby ten verejný záujem nadradili nad všetko,“ uviedol v relácii Sobotné dialógy Popovič.

Ten však zároveň však hovorí, že transformácia spoločnosti sa ešte neskončila. „November nebola udalosť na tri či päť mesiacov, ale je to s nami stále,“ doplnil. Podľa neho by práve inteligencia a odborné kruhy mali oveľa viac tlačiť na politický segment. „V sfére politickej sme totálne benevolentní,“ hovorí Popovič s tým, že je chybou, ak necháme politické subjekty „šafáriť“, ako sa im zachce.

339 debata chyba
Viac na túto tému: #Fedor Gál #17. november 1989