Ocenenie Biela vrana získali učitelia, ochranárka a úradníčka

Dvaja učitelia upozorňujúci štát na plytvanie v rezorte školstva, úradníčka, ktorá sa postavila internému nariadeniu a aktivistka zasväcujúca život ochrane stromov. To sú tohtoroční držitelia ocenenia Biela vrana, ktoré v nedeľu už po šiesty raz odovzdali Aliancia Fair-play a VIA IURIS.

17.11.2013 19:22
debata (3)

Po druhýkrát v histórii udelila porota aj ocenenie za dlhodobý prínos. Ocenenými učiteľmi sú Vladimír Crmoman a Oto Žarnay. Učiteľ bratislavskej Spojenej školy Novohradská Vladimír Crmoman dlhodobo poukazuje na plytvanie v rezorte školstva a podniká kroky smerujúce k potrestaniu vinníkov. Je odhodlaný v tom pokračovať. „Bez váhania treba všetko, čo u nás nie je v poriadku, zverejniť, nahlásiť či podať trestné oznámenie. Inak sa potom nemôžeme sťažovať na nehospodárnosť, rodinkárstvo alebo inú nespravodlivosť,“ uviedol.

Bývalý učiteľ Obchodnej akadémie v Košiciach Oto Žarnay zase upozornil na podozrivé účty školy za právnikov a následne prišiel z „organizačných dôvodov“ o miesto. Napriek tomu to neľutuje. „Človek sa môže cítiť slobodným a šťastným len vtedy, keď nezaprie svoje ideály, neponíži sa sám pred sebou a nedovolí, aby ho ovládol strach prejaviť svoj vlastný názor,“ povedal Žarnay.

Bývalá zamestnankyňa Sociálnej poisťovne Mariana Vavrová pracovala ako právnička na ústredí Sociálnej poisťovne. Najmladšia laureátka ocenenia v histórii sa postavila proti internému predpisu poisťovne, ktorý nariaďoval, ako mali byť vypočítavané dôchodky bývalých policajtov a vojakov. Podľa nej však nemal oporu v zákone. Vavrová spísala petíciu, ktorú podporilo 86 ľudí z ústredia a vzápätí dostala výpoveď.

„V zamestnaní, zvlášť vo verejnoprávnej inštitúcii, si svoju prácu musím vykonávať v súlade s právnymi predpismi. Keď som však spolu s viacerými odbornými zamestnancami dospela k názoru, že vnútorný predpis zamestnávateľa môže byť v rozpore so zákonom, bolo mojou povinnosťou upozorniť svojho zamestnávateľa na túto skutočnosť. Rozumný zamestnávateľ by mal takúto iniciatívu privítať a nie svojich zamestnancov postihovať,“ myslí si Vavrová.

Ochranárka Katarína Šimončičová, známa aj ako „strombudsmanka“, získala ocenenie za dlhodobý prínos pri ochrane životného prostredia. Vyše 15 rokov vedie výbor Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny v Bratislave. Ročne absolvuje stovky výrubových konaní stromov. Zažila zastrašovanie, úsilie o podplácanie aj fyzický útok. Angažovala sa v známych bratislavských kauzách ako PKO, Riverpark alebo lesík Krasovského. „Nečinnosť zväčšuje strach. Keď sa ľudia neozvú, politici akoby nemali limity. Tí prichádzajú a odchádzajú, ale my sme občanmi celý život,“ povedala Šimončičová.

Laureátov 6. ročníka vybrala porota, ktorá hodnotila nominácie predložené organizátormi a Radou Bielej Vrany. Členmi poroty boli filozof Fedor Blaščák, výtvarník Daniel Fischer, novinár a scenárista Eugen Gindl, politológ Erik Láštic, Biele Vrany Zuzana Melicherčíková a Simona Rudavská a textár Ján Štrasser. Sošky už tradične vytvoril uznávaný výtvarník Fero Guldan na mieru pre každého z laureátov.

Biela Vrana je ocenením spoločensky prínosného a odvážneho občianskeho činu. Od roku 2008 ju udeľujú občianske združenia Aliancia Fair-play a VIA IURIS.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Biela vrana