Stanú sa z pivovaru a smaltovne pamiatky?

Priemyselné budovy, kde sa kedysi vyrábalo pivo a smaltované výrobky, by sa mohli stať kultúrnymi pamiatkami. O osude pivovaru Stein a smaltovne v Petržalke, ktoré sú poslednými industriálnymi pamiatkami v Bratislave, rozhoduje v tomto období Pamiatkový úrad spolu s ministerstvom kultúry.

18.11.2013 14:00
matador, staré budovy Foto: ,
O osude pivovaru Stein a smaltovne v Petržalke, ktoré sú poslednými industriálnymi pamiatkami v Bratislave, rozhodne Pamiatkový úrad s ministerstvom kultúry.
debata

Pamiatky tohto typu v minulých rokoch v hlavnom meste buď zbúrali, alebo ich prebudovali na komerčné priestory. Čo sa stane s pivovarom a so smaltovňou, závisí aj od ich vlastníkov.

Pivovar Stein patrí k najvýznamnejším historickým potravinárskym zariadeniam v hlavom meste a svojho času bol tretím najväčším pivovarom v Československu. Pred tromi rokmi vyhlásil Pamiatkový úrad časť objektu za kultúrnu pamiatku, rozhodnutie však muselo ministerstvo kultúry zrušiť, pretože pivovar bol v tom čase v konkurze. V júli tohto roku ho v aukcii vydražil nový majiteľ a konanie o vyhlásení budovy za pamiatku sa opäť rozbehlo.

Smaltovňa v Petržalke, v ktorej sídlil Matador, mala podobný scenár. Pamiatkový úrad navrhol vyhlásiť viaceré objekty smaltovne za kultúrne pamiatky tiež v roku 2010, pre nedostatočnú dokumentáciu k tomu nikdy nedošlo. Až v septembri tohto roku, keď Klub ochrany technických pamiatok a s ním spolupracujúce osoby doložili z vlastnej iniciatívy potrebné dokumenty, rezort kultúry obnovil proces jeho vyhlasovania na národnú kultúrnu pamiatku. Proti rozhodnutiu sa však vzápätí odvolali majitelia.

Jakub Ďurinda z Klubu ochrany technických pamiatok si myslí, že Pamiatkový úrad a rezort kultúry pri vyhlasovaní pamiatok nepostupujú dostatočne rázne. „Ich rozhodnutia sú tiež často netransparentné. Ďalšími dôvodmi sú najmä slabý záujem samospráv ovplyvňovať budúci priestor územnými plánmi zón a nepochopenie potenciálu historických priemyselných priestorov,“ tvrdí Ďurinda. Podľa neho je to v rozpore s trendmi v západných krajinách, ktoré pamiatky tohto typu vedia oceniť.

Pivovar Stein. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Stein , blumentalska Pivovar Stein.

Ministerstvo kultúry sa odvoláva na právomoci Pamiatkového úradu, ktorý jediný môže vyhlasovať objekty za národné kultúrne pamiatky. Ten v súčasnosti vykonáva obhliadky pivovaru Stein a čoskoro má vydať rozhodnutie. „Posudzujú sa vyjadrenia účastníkov konania, ich pripomienky a námietky vo vzťahu k podkladu na vyhlásenie veci za kultúrnu pamiatku, vyhodnocujú odborné informácie a zistenia z obhliadky,“ spresňuje celý postup Peter Škulavík z Pamiatkového úradu. Predbežný výsledok podľa neho ešte nie je možné určiť. Pri Smaltovni správne konanie začať nemohli, pretože rezort kultúry stále čaká na výsledok komisie o odvolaní vlastníkov.

Novým majiteľom pivovaru sa stala developerská spoločnosť DreamField Property, ktorá s ním má veľké plány. Po víťazstve v dražbe jej zástupca uviedol, že chce z neho vybudovať polyfunkčný objekt s rezidenčnou a administratívnou časťou, ktorý by zahŕňal 300 až 350 bytov. Projekt New Stein pre developerov vypracoval architekt Ivan Kubík v čase, keď bol návrh pamiatkarov už známy. To, nakoľko v ňom zohľadnil ich požiadavky, nechcel komentovať. Správne konanie vo veci vyhlásenia kultúrnej pamiatky stále prebieha, a preto nepovažuje za vhodné, aby sa k celému procesu teraz vyjadroval.

Či sa pivovar a smaltovňa nedočkajú podobného osudu, ako zaniknuté bratislavské pamiatky, akými boli textilná továreň Danubius, továrne Gumon, Kablo a známa Cvernovka, nie je jasné. Pamiatkový úrad v stanovisku tvrdí, že za zánik pamiatok nenesie zodpovednosť len on a v uplynulých rokov predložil viacero návrhov na vyhlásenie industriálnej architektúry za kultúrne pamiatky.

„Niektoré boli ministerstvom kultúry, ktoré do roku 2009 vyhlasovalo národné kultúrne pamiatky, čiastočne akceptované. Napríklad pri továrni Cvernovka na Trnavskej a Páričkovej ulici ministerstvo zredukovalo pôvodný návrh Pamiatkového úradu na jednu budovu,“ vysvetľuje Škulavík. Ďalšie ich návrhy boli buď zamietnuté, zrušené v odvolacom konaní, niektoré budovy stihli ich majitelia zbúrať. Podľa Škulavíka zodpovednosť za zánik nesú okrem majiteľov budov aj orgány miestnej samosprávy s kompetenciou stavebných úradov, keď povoľujú asanácie budov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #budova #pamiatka #kultúrna pamiatka #pivovar Stein #smaltovňa