Odborári žiadajú zákon o kolektívnom vyjednávaní v pôvodnom znení

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR bude robiť všetko pre to, aby bola novela zákona o kolektívnom vyjednávaní v parlamente prijatá v pôvodnom znení. "Budeme žiadať a rokovať tak, aby tento zákon bol vrátený a schválený v NR SR v pôvodnom znení.

18.11.2013 12:38
poslanci, parlament, schôdza Foto:
NR SR
debata (3)

Zabezpečovali sme v ňom spravodlivé odmeňovanie a uspokojovanie pracovných podmienok pre všetkých pracujúcich na Slovensku. Rozširovanie kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa je štandardným spôsobom vyspelých krajín Európskej únie a aj Slovensko sa týmto zákonom zaradilo medzi vyspelé krajiny," povedal na pondelňajšej tlačovej konferencii v Bratislave prezident KOZ SR Jozef Kollár.

Poslanci Národnej rady (NR) SR na októbrovej schôdzi schválili rozširovanie odvetvových kolektívnych zmlúv aj na tých zamestnávateľov, ktorí s takouto zmluvou nesúhlasia. Konfederáciu však prekvapilo, že tento zákon prezident SR nepodpísal. „Pri stretnutiach so zástupcami zamestnancov pán prezident vždy deklaroval jeho sociálne cítenie, a vrátením zákona to veľmi nepotvrdil,“ konštatoval Kollár.

Prezident SR vrátil parlamentu zákon na opätovné prerokovanie najmä z dvoch dôvodov. Úprava rozširovania záväznosti kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa podľa Ivana Gašparoviča neguje výsledky kolektívneho vyjednávania na podnikovej úrovni, ktorého cieľom a výsledkom je uzavretie podnikovej kolektívnej zmluvy. Prezidentovi sa tiež nepozdáva, že ako kritérium malej firmy, na ktorú by sa rozširovanie nemalo vzťahovať, je stanovený počet maximálne 20 zamestnancov. Pripomína, že Európska komisia (EK) definuje ako malý ten podnik, ktorý zamestnáva menej ako 50 osôb.

Podľa KOZ SR ak by bol zákon schválený s novými zmenami, úplne sa tým naruší pôvodný plán, a to ochrániť práva zamestnancov na dôstojnú mzdu za vykonanú prácu.

„Kolektívna zmluva predstavuje určitý konsenzus. Nie je to zmluva, ktorú by si napísali odbory alebo vláda. Na jednej strane sedia zamestnávatelia a na druhej strane zamestnanci. Je to zákon, ktorý v pôvodnom variante výrazne posilňuje moment bipartity v sociálnom dialógu, ktorý nám na Slovensku výrazne chýba. Tento zákon tak, ako bol schválený a daný prezidentovi k podpisu, nie je drakonický zákon. Je to zákon, ktorý umožňuje aplikovať princíp primeranosti,“ priblížil viceprezident konfederácie Slavomír Manga s tým, že tento zákon zabezpečuje zamestnancom právo na dôstojne zaplatenú prácu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #NR SR #novela #KOZ #kolektívne vyjednávanie