Gašparovič privítal singapurského prezidenta

So Singapurom chceme viac spolupráce vo všetkých sférach, nielen v oblasti obchodu a ekonomiky, ale aj kultúry. Po stretnutí s prezidentom Singapurskej republiky Tonym Tanom, ktorý je na oficiálnej návšteve Slovenska, to vyhlásil prezident Ivan Gašparovič.

18.11.2013 14:07
Gašparovič, Tony Tan Keng Foto: ,
Prezidenti Slovenska a Singapuru Ivan Gaššparovič (vpravo) a Tony Tan Keng Yam.
debata (4)

Podľa Gašparoviča sa dobrá spolupráca javí aj v oblasti vedy a výskumu. „Zhodli sme sa aj na možnostiach a potrebe výmeny študentov vysokých škôl,“ povedal.

V rozhovoroch s prezidentom Singapuru skonštatovali podľa Gašparoviča bezproblémový vzťah medzi obidvoma krajinami. „Táto návšteva je úspešným nadviazaním na moju návštevu v roku 2006, keď sme hovorili tiež o možnostiach spolupráce v rámci obchodu a ekonomiky, ktoré sa aj začali,“ uviedol Gašparovič.

Singapur môže byť podľa slovenského prezidenta príkladom, ako aj relatívne malá krajina môže mať značný medzinárodný a ekonomický vplyv na dianie vo svete. „Slovensko podobne ako Singapur je krajinou v strategickej polohe, sme na križovatke ciest s napojením na trhy západnej a východnej Európy,“ dodal prezident.

Prezident Singapurskej republiky Tony Tan tiež poukázal na to, že Slovensko a Singapur sú dve relatívne malé krajiny. „Aby sme mohli efektívne pracovať, musíme z našich krajín spraviť relevantné krajiny, musíme odstrániť prekážky vo vzájomnom voľnom obchode a potom nadviazať ďalšie vzťahy,“ povedal.

Súčasťou singapurskej delegácie boli aj podnikatelia, ktorí podľa Tonyho Tana nadviazali spoluprácu so slovenskými firmami. „Slovensko môže využívať Singapur ako vstupnú bránu do regiónu juhovýchodnej Ázie a tiež singapurskí podnikatelia môžu využívať Slovensko ako vstupnú bránu na európske trhy,“ poznamenal. Prezident Singapurskej republiky Tony Tan s manželkou je na oficiálnej návšteve Slovenska od 14. do 18. novembra.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #singapur #Ivan Gašparovič #Tony Tan