Prvá pomoc vyjde lekárov drahšie

Kyslík, ktorý používajú lekári pri záchrane života, bude drahší. Kým doteraz ich dvojlitrová fľaša s kyslíkom vyšla na 50 eur na dva roky, od Nového roka by mali zaplatiť viac.

18.11.2013 20:00 , aktualizované: 19.11.2013 08:00
kyslik, kyslikovy pristroj, lekar, ambulancia Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Kyslíkové fľaše musia mať povinne vo výbave ambulancie, nevyhnutné sú pre záchranárov a nemocnice, kde je spotreba tohto plynu najväčšia. Ambulantní lekári pritom kyslík nevyužívajú často, musia ho však mať vždy poruke.

Za zdraženie môže zmena legislatívy, ktorá tento plyn pred dvomi rokmi zaradila medzi lieky. Po novom ho môžu distribuovať len tie firmy, ktoré na to majú povolenie od ministerstva zdravotníctva. Menšie firmy a živnostníci, ktorí doteraz kyslík predávali, už nespĺňajú podmienky a s týmto biznisom končia. Na trhu tak zostanú len najväčšie spoločnosti, ktoré si účtujú iné ceny. Dátum spotreby fliaš, ktoré pred dvomi rokmi lacnejšie nakúpili lekári, uplynie tento rok.

S predajom kyslíka skončil majiteľ firmy na strednom Slovensku. „Nespĺňam podmienky na skladovanie kyslíka a nie som ani veľkodistribútor liekov, takže túto činnosť robiť nemôžem a podobne ako som ja, dopadlo mnoho živnostníkov,“ tvrdí podnikateľ, ktorý si neželal uviesť svoje meno.

Dodáva, že živnostníci podmienky, ktoré určil zákon, nedokážu splniť. Môžu vykonávať len revíziu kyslíkových fliaš, ale nemôžu ich plniť kyslíkom, čo nemá význam. Podnikateľ to prirovnal k tomu, ako keby dodávali autá s pneumatikami bez vzduchu.

Technologický postup pri výrobe kyslíka sa pritom nezmenil, prečo ho potom iné spoločnosti predávajú drahšie? Veľké firmy si podľa neho viac účtujú za revízie, prenájom tlakových fliaš, manipuláciu či školenia. Tvrdí, že drobní podnikatelia si peniaze za prenájom fliaš nepýtali, menej stála aj ich revízia.

„Ceny, ktoré sme celkovo účtovali lekárom aj s revíziou, aj s dopravou boli okolo 50 eur na dva roky, výrobcom kyslíka a veľkým distribučným firmám budú lekári platiť aj štyrikrát viac,“ povedal podnikateľ.

Ministerstvo zdravotníctva uvádza, že kyslík bol zaradený do zákona o liekoch podľa Európskej legislatívy, ktorá stanovila, že medicínske plyny vrátane kyslíka musia byť klasifikované ako lieky. „Ministerstvo zdravotníctva ako štátny orgán musí postupovať v zmysle platnej slovenskej a európskej legislatívy,“ uvádza hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková. Čo sa týka cien kyslíka, ministerstvo uvádza, že opatrením určuje maximálne obchodné prirážky, čo však nebráni veľkodistribútorom uplatňovať si marže ako obchodný a konkurenčný nástroj podnikania.

Kyslík používajú nemocnice pri operáciách, na jednotkách intenzívnej starostlivosti, záchranári. Podľa záchranára Karola Jarábeka ide o jednu z najpotrebnejších látok, ktorá zachraňuje životy. „Používa sa pri úrazoch, pri operáciách, pri kardiovaskulárnych ochoreniach, infarktoch, ťažkostiach s dýchaním, pri bezvedomí. Môžem povedať, že 90 percent chorôb je závislých od kyslíka,“ tvrdí Jarábek a dodáva, že jeho spotreba je preto v nemocniciach vysoká.

Povinne kyslíkové fľaše musia mať v ambulanciách aj všeobecní lekári a špecialisti, a to bez ohľadu na to, či ho používajú, alebo nie. Práve im náklady na obstaranie kyslíka od budúceho roka výrazne stúpnu. Lekári si budú musieť zaobstarať nové fľaše, a to už s novými cenami od veľkodistribútorov.

„Revíziu aj kyslík si musíme zaplatiť, je to povinné, aby sme to v ambulancii mali, našťastie v našich podmienkach sa kyslík používa málo, je to zriedkavý výkon,“ konštatuje pediater Mario Moro.

Podobnú skúsenosť má aj praktický lekár pre dospelých Ladislav Mechura. „Kyslík som doteraz nemusel použiť, mám ho však k dispozícii, je povinnou výbavou ambulancie a neviem povedať, kedy treba revíziu, firma, ktorá to zabezpečuje by mi mala dať vedieť,“ dodáva Mechura. Na vysoké ceny kyslíka upozorňovali ešte predminulý rok záchranári v susedných Čechách. Tvrdili, že po tom, čo sa v roku 2008 stal aj u nich liekom, výrazne im stúpli náklady, čo ovplyvnilo rozpočty.

Na Slovensku je jediným výrobcom kyslíka firma Messer Tatragas. Jana Némethová zodpovedná za certifikáciu liekov z tejto spoločnosti uvádza, že sa s odberateľmi vedia dohodnúť na cenách a ponúkajú niekoľko cenových variantov. „Záleží to podľa toho, či má zákazník vlastné fľaše, alebo nie, či potrebuje aj revíziu,“ tvrdí Némethová. Dodanie kyslíka s revíziou jednorazovo vyjde na 68,45 eura bez DPH na rok. Ak lekár nemá vlastnú fľašu, firma si účtuje nájom 0,19 eur na deň.

Predávať medicínsky kyslík na Slovensku môžu aj české spoločnosti. Podľa marketingovej špecialistky Martiny Svobodovej česká Air Products vlastní všetky povolenia aj registráciu vyrábať a predávať medicínske plyny. Aké ceny si účtujú, neprezradila. „Ceny sa stanovujú individuálne, podľa množstva, frekvencie a formy dodávok,“ povedala Svobodová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #prvá pomoc #kyslík