Olympijský výbor bude spravovať štátny majetok

Vláda odsúhlasila návrh poslancov Smeru, podľa ktorého má Slovenský olympijský výbor (SOV) získať právomoc spravovať majetok štátu.

20.11.2013 07:49 , aktualizované: 12:05
parlament, vyslovenie nedovery premierovi,... Foto: ,
Národná rada Slovenskej republiky.
debata

Poslanecký návrh vláde odporučil odsúhlasiť rezort školstva, ktorý má na starosti aj agendu športu. „Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky vo všeobecnosti súhlasí so zámerom poslancov NR SR, ktorého cieľom je skvalitnenie materiálnych podmienok pre činnosť SOV a s predloženým návrhom sa stotožňuje,“ napísal rezort vo svojom stanovisku.

SOV by mal získať právomoc spravovať majetok štátu od januára 2014. Novelu zákona o používaní a ochrane olympijskej symboliky a o Slovenskom olympijskom výbore z dielne poslancov Smeru Ľubomíra Petráka, Mojmíra Mamojku, Miroslava Číža a Dušana Jarjabka posunul parlament koncom októbra do druhého čítania.

Poslanci pripomínajú, že SR podporuje činnosť SOV dotáciami zo štátneho rozpočtu, pričom efektívnym spôsobom podpory jeho činnosti bez potreby zvýšenia výdavkov štátneho rozpočtu je umožniť SOV spravovať majetok štátu. „Týmto spôsobom sa vytvoria lepšie materiálne podmienky pre činnosť SOV a olympijskej reprezentácie a súčasne štát nebude vynakladať finančné prostriedky na udržiavanie majetku štátu, ktorý je nevyužívaný alebo využívaný iba čiastočne,“ argumentujú členovia Smeru.

Peniaze na prevenciu a diagnostiku HIV/AIDS

Na preventívne aktivity, diagnostiku a liečbu HIV/AIDS pôjde ročne vyše 1,4 milióna eur. Najväčšia čiastka, asi 1,16 milióna eur by mala smerovať na liečbu. Vyplýva to z Národného programu prevencie HIV/AIDS v Slovenskej republike na roky 2013–2016, ktorý po predložení ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou schválila vláda.

Vysoké školy by pri budúcoročnej komplexnej akreditácii mali mať menej administratívnej práce. Nariadenie vlády upravuje podobu formulárov, ktoré budú vypĺňať vysoké školy v rámci komplexnej akreditácie. „Myslím, že táto formalizácia je veľmi dobrá. Dá sa uskutočňovať aj v elektronickej podobe. Komplexná akreditácia by mala byť administratívne rádovo menej náročná ako pred šiestimi rokmi,“ objasnil šéf sekcie vysokých škôl na ministerstve školstva Peter Plavčan. Vďaka úprave formulárov má byť akreditácia aj rýchlejšia, keďže AK bude vedieť kritériá ľahšie vyhodnotiť.

Vláda schválila aj štatút Akreditačnej komisie. Štatút upravuje postup komisie pri prerokúvaní žiadostí, ktoré sú v jej pôsobnosti. Upravuje tiež kompetencie, ktoré prináležia jej predsedovi, podpredsedovi a jednotlivým členom komisie. „Na zabezpečenie nerušeného priebehu zasadnutia sa ustanovuje zasadnutie komisie ako neverejné a vymedzujú sa osoby oprávnené zúčastniť sa rokovania komisie,“ píše sa v návrhu. Podľa štatútu má byť zápis prijatých uznesení zverejnený na webe AK najmenej desať rokov.

Vláda aj o spolupráci s Izraelom

Slovensko bude aj ďalšie roky spolupracovať s Izraelom v oblasti školstva, vedy, kultúry, mládeže a športu. Vláda schválila návrh predmetného programu do roku 2016. Každoročne pôjde na tento účel z rozpočtu 19 140 eur.

Dokument rieši situáciu po ukončení platnosti programu spolupráce na roky 2008–2012, ktorý nadväzoval na dohodu o spolupráci z apríla 1991. Materiál vymedzuje podmienky vzájomnej kooperácie aj v jazykovom vzdelávaní, vzdelávaní o holokauste a doktorandskom štúdiu. Zahŕňa výmenné programy mládeže a športových klubov.

Obe strany sa napríklad zaväzujú zabrániť vydávaniu učebníc, ktoré podnecujú rasizmus, antisemitizmus a xenofóbiu. Ak takéto publikovanie zistia, budú sa o tom vzájomne informovať.

Odporučili schváliť novelu zákona o ochrane prírody

Súkromní vlastníci chránených území by sa po rokoch mali dočkať vyriešenia otázky možnosti náhrad za obmedzenie bežného obhospodarovania na svojich pozemkoch. Zmenou legislatívy v tejto oblasti podmieňujú súkromní vlastníci napríklad odobrenie novej zonácie Tatranského národného parku.

Nový systém kompenzácií má od januára zahŕňať zámenu pozemkov, zmluvnú starostlivosť, výkup pozemkov, nájom pozemkov a náhradu za obmedzenie bežného obhospodarovania. Preferovať sa má zámena, zmluvná starostlivosť, výkup a nájom. Dohoda na nefinančnom vyrovnaní zníži podľa envirorezortu aj nároky na verejné financie. Štát totiž platí vlastníkom pozemkov vo vyššom stupni ochrany náhrady za to, že ich nemôžu plnohodnotne využívať.

Nové možnosti prinášal aj návrh nového zákona o ochrane prírody, ktorý ministerstvo predložilo v roku 2008, po prijatí veľkého počtu pripomienok sa proces tvorby nového zákona zastavil. Za bývalej vlády sa na legislatívnej norme tiež pracovalo, jej predloženie však zastavil pád kabinetu. Minister životného prostredia Peter Žiga (Smer) sa už dávnejšie vyjadril, že je naklonený výmenám súkromných pozemkov v chránených územiach za iné, štátne.

Novela tiež počíta s tým, že ministerstvo a obvodné úrady životného prostredia prídu o doterajšiu kompetenciu vyhlasovať chránené krajinné oblasti, prírodné rezervácie, chránené areály, ako aj chránené vtáčie územia. Po novom sa má presunúť na vládu.

Novela prináša aj zmeny, ktoré by mali prispieť k boju s inváznymi druhmi rastlín, ktoré agresívne potláčajú pôvodné rastliny. Za ich odstraňovanie majú byť zodpovední vlastníci pozemkov, na ktorých sa nachádzajú, a nie pôvodcovia ich šírenia.

Výrobcovia batérií a akumulátorov by mali od januára niesť všetky náklady spojené so zberom, spracovaním a recykláciou tých použitých. Zber batérií a akumulátorov tak aj v obciach majú hradiť výrobcovia.

Právna norma zavádza aj kolektívne nakladanie s použitými batériami a akumulátormi. Okrem toho zavádza povinnosť stiahnuť bezodkladne z trhu tie batérie a akumulátory, ktoré boli uvedené na trh po 26. septembri 2008 a nespĺňajú požiadavky smernice. Tento termín predtým v legislatíve chýbal, čo bol jeden z problémov, ktoré EK slovenskej strane vyčítala.

debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #NR SR #vláda SR #olympijský výbor