Odborník: Vodič by mal ísť na psychiatrické vyšetrenie

Za dopravnú nehodu v Domaniži pri Považskej Bystrici, pri ktorej zomreli dvaja ľudia, hrozí mladému vodičovi zatiaľ maximálne päťročný trest. Polícia však nevylučuje, že v priebehu vyšetrovania jeho prečin prekvalifikuje a trestná sadzba bude vyššia.

20.11.2013 14:00
havária, auto, nehoda, náraz Foto:
Prudký čelný náraz zdemoloval obe autá.
debata (4)

„Považskobystrický vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície už v tejto veci začal trestné stíhanie a zároveň obvinil z prečinu usmrtenia 29-ročného Jozefa. Príčina a miera zavinenia dopravnej nehody je v štádiu vyšetrovania,“ povedala Elena Antalová, krajská policajná hovorkyňa. Mladý vodič šoféroval v nedeľu popoludní Audi Quatro medzi Domanižou a Považskou Bystricou.

Zrejme šiel príliš rýchlo, vošiel do protismeru a čelne sa zrazil s iným osobným autom. Podobnú nehodu, keď pri neopatrnej jazde vošiel do protismeru, mal Jozef pred ôsmimi rokmi pri Plzni. Aj pri nej zomrel človek.

Súd mu tak môže k trestu pridať aj zákaz šoférovania. „Ak už má vodič druhýkrát takúto dopravnú nehodu so smrteľnými následkami, súdu nič nebráni, aby mu uložil trest zákazu činnosti na hornej hranici, ktorá je 10 rokov. Natrvalo mu vodičský preukaz zobrať nemôžu, maximálne na desať rokov,“ pripomenul právnik Ján Kanaba.

Podľa dopravného analytika Jozefa Drahovského je jazda v protismere to najnebezpečnejšie počínanie vodiča, aké vôbec existuje. Pri takejto jazde zahynie vždy najviac ľudí.

„Ak je u vodiča opakovane zistené rovnaké porušenie pravidiel cestnej premávky, ktoré je naozaj veľmi nebezpečné, policajní vyšetrovatelia by ho mali posunúť na psychiatrické vyšetrenie, aby vyhodnotili profil takéhoto vodiča a rozhodli, či je možné, aby ďalej šoféroval, alebo to možné nie je. Toto vyšetrenie je predpísané napríklad u vodičov kamiónov, sanitiek alebo vozidiel s majákom. Pri takomto opakovanom priestupku to jednoznačne patrí na odborné vyšetrenie,“ zdôraznil Jozef Drahovský.

Jozef viezol v Audi svojho 20-ročného brata a jeho priateľku. Podľa policajnej správy neprispôsobil rýchlosť svojim schopnostiam, v miernej ľavotočivej zákrute dostal na suchej ceste šmyk, prešiel do protismeru, kde narazil do oproti idúceho auta Peugeot Partner. Náraz obe autá zdemoloval a odhodil mimo cesty. Haváriu neprežil 20-ročný spolujazdec z Audi a 60-ročný vodič Peugeotu, bývalý motokrosový pretekár.

„Pri nehode sa zranil vodič Audi s predpokladanou dobou liečenia šesť týždňov a jeho 27-ročná spolujazdkyňa. Tá sedela vzadu a jej zranenia si vyžiadajú dvojmesačnú dobu liečenia. Ťažké zranenia utrpela 57-ročná manželka vodiča Peugeotu, u ktorej je predpokladaná trojmesačná práceneschopnosť,“ dodala Elena Antalová.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #trest #nehoda #auto #vodič #autonehoda #odborník