Slovenskí europoslanci sú rozdelení v názoroch na kvóty pre ženy vo firmách

Postoje slovenských europoslancov k smernici Európskej komisie (EK) o vyššom počte žien v nevýkonných riadiacich orgánoch európskych firiem kopírujú názorové rozdelenie väčšiny členov Európskeho parlamentu (EP).

20.11.2013 16:57
debata (21)

Europoslanci v stredu na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu väčšinou hlasov prijali uznesenie o kvótach pre ženy, keď za tento návrh hlasovalo 459 zákonodarcov, 148 z prítomných poslancov na hlasovaní bolo proti návrhu smernice a 81 sa zdržalo hlasovania o tom, aby verejne obchodovateľné spoločnosti v EÚ do roku 2020 mali vo svojich riadiacich orgánoch aspoň 40-percentné ženské zastúpenie.

„Ja osobne som podporovateľkou kvót. Je to jedno z riešení, ako ženy viac presadiť do riadenia spoločností,“ uviedla poslankyňa Katarína Neveďalová (Smer).

Podľa nej je vytýčený cieľ 40 percent žien v dozorných radách firiem kótovaných na burze reálnym číslom, lebo dnes je vo vysokých riadiacich funkciách spoločností okolo desať percent žien a v neriadiacich funkciách dozorných orgánov firiem okolo 16,5 percenta žien. To podľa nej znamená, že existuje priestor na zlepšenie v prospech žien.

Neveďalová poznamenala, že do roku 2015 sa zrejme nepodarí splniť cieľ o 30-percentnom zastúpení žien v najvyšších orgánoch firiem, ale do roku 2020 by sa 40-percentná hranica dosiahnuť dala.

Poslankyňa zároveň upozornila na skutočnosť, že v súčasnosti okolo 60 percent absolventov vysokých škôl v EÚ sú ženy a je nepochopiteľné, kde sa tieto percentá absolventov strácajú a prečo nemajú väčšiu šancu vykonávať riadiace funkcie vo veľkých firmách.

Jej stranícka kolegyňa zo skupiny socialistov a demokratov (S&D) v europarlamente Monika Smolková (Smer) tvrdí, že kvóty pre ženy netreba stanovovať zákonom, ale skôr ako odporúčanie.

„Dnes sú ženy dostatočne kvalifikované a priebojné, aj keď treba povedať, že nemajú to ľahké ani v politike, ani v riadiacich pozíciách. Majú to ťažšie ako muži, ale musia sa presadiť samy,“ uviedla Smolková.

Na opačnom konci názorového spektra sú mnohí konzervatívni poslanci. Ich názor presadzuje aj Miroslav Mikolášik (KDH). Slovenský europoslanec uviedol, že v tomto prípade nejde o spor medzi konzervatívnosťou či ľavicovosťou, ale o zdravý rozum.

„Nech sa uplatní v politike a v správnych radách ten, kto na to má vzdelanie a skúsenosti a je prínosom pre pozíciu, ktorú má zastávať. V tomto nemôže predsa rozhodovať uspôsobenie našich vnútorných orgánov a tvorba istých hormónov,“ poznamenal Mikolášik. Podľa neho udeľovanie akýchsi kvót pre ženy je pre ne skôr ponižujúcim faktorom ako niečo, čo by im malo pomáhať.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #europoslanci #kvóty pre ženy #dozorné rady