Dva podvody na ľuďoch v druhom penzijnom pilieri

Státisíce ľudí boli pri lákaní do druhého penzijného piliera najmenej v dvoch podstatných otázkach podvedení. Ukázalo sa to až teraz po uplynutí takmer desiatich rokov od zavedenia piliera, keď sa pripravuje štart vyplácania súkromných penzií.

20.11.2013 20:00 , aktualizované: 21.11.2013 08:00
sporenie, dôchodok, dobrovoľné, poistenie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (354)

K podvodu došlo, keď za druhej Dzurindovej vlády dostali sporitelia prázdne sľuby štedrých penzií a možnosti výberu veľkej časti úspor pred dosiahnutím penzijného veku. Realita však sľuby neumožňuje splniť.

Do piliera doteraz vstúpilo takmer 1,5 milióna ľudí a majú tam takmer 5,7 miliardy eur. Dzurindova vláda ľuďom sľubovala, že ak im vyjde dôchodok z prvého aj druhého piliera spolu nad 240 eur mesačne, zvyšnú časť súkromných úspor budú môcť minúť. Národná banka Slovenska však teraz upozornila, že potom by druhý pilier nepomohol Sociálnej poisťovni a očakávané starnutie obyvateľstva by penzijný systém nezvládol. Ministerstvo práce hranicu dôchodku, nad ktorú sa budú súkromné úspory vyberať, navrhlo od roku 2015 na 800 eur, čo sa týka len dvoch percent sporiteľov.

PIANO

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Piliere a pančuchy.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Zakladatelia druhého piliera zodpovednosť za prázdne sľuby odmietajú. „Možnosť programového výberu bola v zákone od počiatku a ostáva zachovaná. Netreba z toho robiť politické hádky o tom, kto koho podviedol či nepodviedol,“ povedal exminister práce Ľudovít Kaník (SDKÚ). Tvrdí, že sa bude rokovať aspoň o 400-eurovej penzii, keď by sa úspory vyplácali. Vláda, Národná banka aj časť analytikov však tvrdia, že systém si ani to nemôže dovoliť.

Rovnako je podvodom, že prví penzisti s kombinovaným sporením môžu mať v roku 2015 nižší dôchodok ako ľudia, čo si sporili len v štátnej poisťovni. Ak totiž sporiteľ v druhom pilieri požiada o valorizáciu penzie či možnosť pozostalostného dôchodku, dostane na rozdiel od Sociálnej poisťovne nižšiu penziu. Správcovia súkromných penzií pritom lákali do systému aj starších ľudí, i keď vláda hovorila, že tým sa peniaze nemusia stihnúť zhodnotiť.

„K vstupu do druhého piliera boli pravicovými stranami presviedčaní aj ľudia, ktorí pre nízke príjmy tak či tak budú v budúcnosti odkázaní len na štát a pre nich nikdy nebolo výhodné vstupovať do druhého piliera,“ tvrdí štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian. Kaník, naopak, hovorí, že za možné nižšie kombinované penzie môže Ficova vláda obmedzením investícií do výnosných akcií. Na druhej strane zavedenie garancií ľudí ochránilo aj pred stratami.

Podvodom pri druhom pilieri, naopak, nie je fakt, že prví penzisti dostanú z druhého piliera v roku 2015 v priemere len 23,40 eura mesačne a zvyšných až 90¤percent penzie im doplatí Sociálna poisťovňa. S tým sa počítalo už dávnejšie. V súlade so sľubmi je pri výplate penzií z druhého piliera nastavené aj dedenie. Úspory z druhého piliera sa budú dediť, len ak sporiteľ zomrie predtým, ako začne dostávať penziu.

Kým Kaník k podvodom na sporiteľoch tvrdí, že „politické hádky sú zbytočné“, strany Most a SaS kritizujú Smer, že nechce umožniť vyplatenie úspor už pri dosiahnutí penzie 240 eur, čo je terajší 1,2-násobok životného minima. Ministerstvo práce kritiku odmieta a poukazuje na prepočty Národnej banky, že v takom prípade by sporitelia vyplatené peniaze mohli minúť a v penzii by živorili. Štát by im musel pomáhať, čo by pri starnutí obyvateľstva smerovalo ku kolapsu celého systému.

Za úspory v druhom pilieri si ľudia objednajú penziu v životných poisťovniach. Samotné poisťovne upozorňujú, že ak by im štát nechal len ľudí s malými úsporami, nikto nemôže čakať vysoké súkromné penzie. „Každý by si mal uvedomiť, že čím nižší objem peňazí s druhého piliera pôjde na kúpu dôchodkov od poisťovní, tým menšie penzie budeme ľuďom vyplácať,“ upozornila Jozefína Žáková, generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní. Pri súkromných dôchodkoch sa totiž na penzie dlho žijúcich dôchodcov skladajú tí, čo umrú krátko po odchode do penzie. Za vykonanie tejto služby si poisťovne budú účtovať poplatky.

Poisťovne zatiaľ nemajú predstavu, aké súkromné dôchodky ponúknu ľuďom za peniaze z druhého piliera. „Obávam sa, že poisťovne zatiaľ ani nezačali modelovať dlhovekosť pre tento typ produktu a ak áno, tak výlučne iba orientačne, nieto aby boli k dispozícii konkrétne čísla,“ povedal Miroslav Čamek zo Slovenskej asociácie poisťovní. Navrhovaná novela o vyplácaní penzií je zatiaľ len pár dní v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Odborníci tvrdia, že pri druhom pilieri je najviac dôležitá dĺžka sporenia. Podľa prepočtov Vladimíra Baláža zo Slovenskej akadémie vied dnes na jedného dôchodcu platí penzijné odvody 1,6 zamestnanca. Už v roku 2030 bude tento pomer jedna k jednej a v kritickom roku 2060 bude 0,74 zamestnanca platiť odvody na jedného penzistu. Štátom vyplácané penzie síce nemôžu nikdy klesnúť na nulu, ale pri ustavičnom znižovaní počtu pracujúcich ľudí môžu klesať. Vlastné úspory sú spolu s rastom zamestnanosti a prisťahovalectvom jednou z možností, ako zabezpečiť dnešným pracujúcim slušné penzie.

Čo je a čo nie je podvod v 2. pilieri

Podvod na ľuďoch

  • Dzurindova vláda v roku 2005 sľubovala, že kto si usporí v 1. a 2. pilieri na vyššiu penziu viac ako 1,2-násobok životného minima (240 eur mesačne), zvyšné peniaze si môže z 2. piliera vybrať. Hranica má byť 800 eur, viac si systém vraj nemôže dovoliť.
  • Správcovia súkromných penzií sľubovali štedré dôchodky. Ale prví penzisti s kombinovaným sporením môžu mať napokon nižšie dôchodky ako dôchodcovia odkázaní na štátny pilier.

Čo nie je podvod

  • Prví penzisti dostanú z druhého piliera v roku 2015 priemerne len 23,40 eura mesačne a zvyšok doplatí štát. Počítalo sa s tým, že 2. pilier pomôže štátu neskôr.
  • Úspory z druhého piliera sa budú dediť, len ak sporiteľ zomrie predtým, ako začne dostávať penziu. Rovnako sa to aj sľubovalo.

© Autorské práva vyhradené

354 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier