Vymykajú sa zásahy ochraniek kontrole?

Otázku, kam až môžu pracovníci súkromných bezpečnostných služieb zájsť, otvoril pondelkový prípad, keď v bratislavskom nákupnom centre skončil muž podozrivý z krádeže po zásahu ochranky v bezvedomí. Leží v nemocnici na ARO a je v kóme.

20.11.2013 20:00 , aktualizované: 21.11.2013 08:00
debata (26)

Kontrola SBS patrí pod ministerstvo vnútra a políciu, zatiaľ sa však vyjadrovať nechcú. Odborníci odporúčajú sprísniť dohľad nad prácou týchto služieb. Problém vidia v tom, že ochrankári sa snažia nahradzovať policajtov a prekračujú svoje právomoci.

Ako presne k zásahu došlo, polícia spresniť nechce, hoci má k dispozícii kamerové záznamy z obchodného centra. Podľa informácií Pravdy dôkazy potvrdzujú svedectvá ľudí, ktorí incident videli a tvrdili, že esbéeskár muža najprv naháňal, potom prisadol a škrtil. Nasvedčuje tomu aj pretrvávajúca kóma a odumretie časti mozgu, ktoré po nedostatku kyslíka mohlo spôsobiť práve škrtenie či dusenie. Muž je stále v bezvedomí a jeho zdravotný stav sa podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice Bratislava Petry Stano Maťašovskej nezmenil ani v stredu.

Vedenie nákupného centra odkázalo, že momentálne čaká na výsledky vyšetrovania, keďže strážnu službu využíva s cieľom zabezpečiť ochranu majetku a bezpečnosti nájomcov a návštevníkov, nie na niečo iné. „V prípade, ak sa preukáže, že konanie zamestnanca strážnej služby bolo neprimerané, vyvodíme z toho vážne dôsledky,“ dodal jeden z manažérov centra Ondrej Slivka. Externá bezpečnostná služba komentovať zásah svojho pracovníka nechce s odôvodnením, že to rieši polícia. „Nebudeme sa vyjadrovať,“ dodala spoločnosť na otázku, či bude muž do skončenia vyšetrovania naďalej v službe, alebo ho dočasne vyradí.

Nejde o prvý prípad sporného zásahu bezpečnostných služieb. Jedného bola svedkom aj Elena (50) v inom bratislavskom nákupnom centre asi pred troma rokmi. „Mladý chlapec ukradol nejaké jedlo, a keď vychádzal z obchodu, brutálne naňho zaútočil esbéeskár. Zbil a dokopal ho tak, že chlapec mal na ústach penu. Počas celého útoku pritom žiadny odpor nekládol,“ hovorí. Zastavil sa až vtedy, keď k nemu dobehli ďalší ochrankári. Ľudia naokolo sa báli zakročiť, pretože člen bezpečnostnej služby vyzeral tak, že by bol schopný napadnúť aj ich. V roku 2005 sa dostali na verejnosť zábery z petržalského hypermarketu, v ktorom esbéeskári zatvárali zlodejov do miestnosti bez okien, kde ich mlátili, až kým neprišla polícia.

Ako doškolujú firmy?

Polícia štatistiky sťažností na zásahy bezpečnostných služieb nemá. Vedie len prehľad toho, koľkých trestných činov sa dopúšťajú takíto pracovníci. „Podľa informácií zo štatistického systému kriminality boli v roku 2012 zamestnanci bezpečnostných služieb a vlastných ochrán v 44 prípadoch páchateľmi trestnej činnosti, čo je o dva prípady viac ako v roku 2011,“ uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Psychologička Marta Botková hovorí, že agresiu u strážnikov by mali odhaliť psychotesty, ktoré sú pre esbéeskárov povinné. Musia ich dokladať k tomu, aby dostali preukaz o odbornej spôsobilosti. „Skúmajú sa v nich osobnostné črty, teda každá neprimeraná agresivita by v rámci vyšetrenia mala byť odhalená,“ vraví psychologička. Nie každý podľa nej testami prejde. Stať sa môže aj to, že agresivita sa u človeka časom vystupňuje.

Každý, kto chce pracovať v SBS, musí mať preukaz o odbornej spôsobilosti, ktorý mu platí desať rokov. „Školenie vo väčšine prípadov robia osoby akreditované ministerstvom vnútra. Následne musí každý absolvovať skúšky, ktoré vykonáva komisia stanovená ministrom vnútra, až následne, ak je človek bezúhonný a spoľahlivý, získava preukaz,“ vysvetľuje Ján Vlnka zo Školiaceho zariadenia pre SBS v Trenčíne. Dodal, že všetky ďalšie doškoľovacie kurzy sú už v réžii každej súkromnej spoločnosti.

Práve to sa v niektorých prípadoch stáva kameňom úrazu. Pri ďalších školeniach a prípravách sa totiž podľa odborníkov esbéeskári dostávajú k hmatom a postupom, ktoré by v službe s výnimkou sebaobrany vôbec nemali používať. Majú pritom zakázané používať aj hmaty a chvaty, s ktorými pracuje polícia. Vo všeobecnosti pre nich platí, že zlodeja či toho, kto narušuje poriadok, by mali len zadržať a počkať na políciu.

Vyhľadávajú bojové umenia

Podľa cvičiteľa bojového umenia kung-fu z Bratislavy pracovníci SBS vyhľadávajú rôzne typy bojových umení. „Populárny môže byť u nich skôr kickbox či Krav Maga, čo sú agresívnejšie bojové umenia,“ tvrdí.

Oficiálny zástupca bojového umenia Krav Maga na Slovensku Branislav Križák má skúsenosti s trénovaním policajtov a vojakov na účely sebaobrany. Ochrankárov k bezpečnostným zložkám nepriraďuje. „Nikdy nemali povinnosť absolvovať kurzy bojového umenia či športu, na výkon svojej práce potrebujú mať len odbornú spôsobilosť. Ak na kurz prídu, môže to byť len z vlastného záujmu,“ vysvetľuje.

Prevencia pred násilnými typmi, čo v bojovom športe hľadajú len priestor pre väčšiu agresiu, je podľa Križáka v prístupe kvalitného trénera s pedagogickým vzdelaním. Nie v každom klube takí tréneri sú, pretože na Slovensku chýba zákon, ktorý by určoval, kto bojové umenia či športy môže učiť. Pre otvorenie klubu stačí založiť občianske združenie a nik už nekontroluje, či majú tréneri aj náležité pedagogické vzdelanie. Vtedy sa podľa neho môže stať, že na kurz príde problémový typ a pracovníci bez vzdelania to nemusia odhaliť a ďalej ho v agresii cez boje podporujú.

Či aj toto nie je chyba a zákon o súkromných bezpečnostných službách by sa nemal zmeniť, v súčasnosti nikto nerieši. Ministerstvo vnútra včera neodpovedalo na otázku, či platný zákon nechce upraviť. Naposledy ho menilo vlani a od februára tohto roka zmenilo podmienky nielen prípravy, ale aj dozoru nad službami. Ten vykonáva samotné ministerstvo vnútra. Okrem toho robí kontrolu ich činnosti polícia.

Esbéeskár sa môže brániť ako bežný človek

Podľa bežného postupu mal esbéeskár pri pondelkovom zásahu v bratislavskom nákupnom centre podozrivého muža zadržať a počkať na políciu. Ak použil špeciálne hmaty a chvaty či dokonca škrtenie, mohol tak urobiť len v prípade sebaobrany. Hovorí to viceprezident Slovenskej komory súkromnej bezpečnosti Dalibor Remiš, ktorý bližšie opisuje prácu súkromných bezpečnostných služieb.

Ako môže zasahovať pracovník SBS pri zásahu, aký sa stal aj v pondelok, teda pri zadržiavaní podozrivého z krádeže v obchodnom centre? Môže používať aj hmaty a chvaty či iné špeciálne postupy?
Pracovník SBS sa musí striktne riadiť platnou legislatívou. Zákon o súkromnej bezpečnosti definuje postup pri zadržiavaní niekoho podozrivého v obchodnom centre ako možnosť „na čas nevyhnutný do príchodu polície predviesť na strážne stanovisko osobu, ktorá v súvislosti s výkonom fyzickej osoby bola pristihnutá pri páchaní priestupku alebo bezprostredne po spáchaní priestupku“. Hmaty a chvaty sú takzvané donucovacie prostriedky a používať ich má právo polícia. Zároveň však naša legislatíva hovorí, že každý občan, teda i pracovník SBS, v prípade nutnej obrany je oprávnený použiť taký prostriedok, aby odvrátil útok alebo zamedzil útoku, ktorý hrozí alebo trvá, v miere nie zjavne neprimeranej úrovni útoku.

Podľa zdravotného stavu muža existuje podozrenie, že esbéeskár muža škrtil. Je niečo také pri zásahu prípustné?
Nepoznám presné okolnosti prípadu a zistenia lekárov v nemocnici. Škrtenie je skôr lekárska definícia. Z pohľadu vykonania zásahu a možnej aplikácie inštitútu nutnej obrany je potrebné skúmať, či vôbec bol použitý takýto prostriedok na odvrátenie, alebo zamedzenie útoku a či bol zjavne primeraný, alebo neprimeraný úrovni útoku. Na tieto otázky musia nájsť odpovede kompetentné orgány.

Môžu pracovníci SBS používať pri zásahoch zbrane?
Pracovníci SBS nemajú žiadne špeciálne legislatívne oprávnenie na používanie zbraní. Problematiku zbraní rieši samostatný zákon o zbraniach a strelive. Právny rámec, ktorý by exaktne a taxatívne definoval, kedy smiete použiť zbraň a kedy nie, je opäť spojený s definíciou nutnej obrany. Treba však pripomenúť, že zbraň nie je len pištoľ či revolver, ale je to „všetko, čo činí útok účinnejším“. Takže zbraňou môže byť i napr. stolička, váza, motorové vozidlo, pes.

Je podmienkou práce v SBS absolvovanie psychotestov?
Psychologické vyšetrenie je povinnou súčasťou lekárskeho posudku ako povinnej dokumentácie, ktorá sa predkladá pri nástupe do SBS.

Aké školenia absolvujú príslušníci SBS? Navštevujú aj rôzne bojové kurzy?
Možno povedať, že prvým školením je získanie preukazu odbornej spôsobilosti, ktorý je potrebný na to, aby niekto pracoval v SBS. Existujú i následné školenia, takisto definované zákonom, napr. pre pracovníkov pracujúcich v bankovom sektore raz mesačne, pre pracovníkov pracujúcich zo zbraňou raz ročne cvičné streľby a pod. Interne môžu bezpečnostné spoločnosti zavádzať rôzne opatrenia a školenia, ako napríklad školenia postupov pri mimoriadnych situáciách, telesná príprava a iné. (pk)

Ako fungujú SBS

  • ak chce niekto pracovať v SBS, musí získať preukaz o odbornej spôsobilosti
  • na vydanie preukazu je potrebné absolvovať kurz, ale aj psychologické vyšetrenie
  • esbéeskár má dovolené používať násilie len v takej miere ako bežný človek – jeho úlohou je v prípade nutnosti človeka zadržať primeraným spôsobom a zavolať políciu
  • zakázané má aj použitie hmatov a chvatov, ktoré používa polícia
  • nie každý esbéeskár musí mať zbraň – ak ju má, riadi sa rovnakým zákonom ako iní ľudia
  • môže používať bezpečnostné prostriedky, ako sú obušok či putá

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #SBS #ochranka