Žilinský samosprávny kraj predajom polikliník neporušil zákon

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) predajom troch budov bývalých polikliník v Martine, Liptovskom Mikuláši a Turčianskych Tepliciach neporušil zákon.

21.11.2013 11:21
Juraj Blanár, žilina Foto: ,
Juraj Blanár
debata (7)

Polícia predaj prešetrovala na základe anonymného oznámenia Úradu špeciálnej prokuratúry v Bratislave a policajný vyšetrovateľ trestné oznámenie v plnom rozsahu zamietol. Na tlačovej konferencii o tom vo štvrtok v Žiline informoval predseda ŽSK Juraj Blanár.

Anonym podľa neho upozornil Úrad špeciálnej prokuratúry na údajnú manipuláciu prevodu vlastníctva Vyššieho územného celku (VÚC) v Žiline. Malo ísť o prevod vlastníckeho podielu bývalých polikliník v správe samosprávneho kraja za cenu o viac ako polovicu menšiu ako bola stanovená v znaleckom posudku, pričom ŽSK mala byť týmto konaním spôsobená škoda 1,7 milióna eur. Udialo sa to ešte pred voľbami do VÚC. Anonymné podanie, ktoré predpokladám, že vychádzalo od niektorého z mojich protikandidátov, bolo čisto len predvolebným ťahom.

Trikom, ktorý mal za cieľ pošpiniť nielen moje meno, ale aj meno ŽSK, a tým aj všetkých pracovníkov a poslancov, ktorí hlasovali za túto zmenu vlastníckych vzťahov, povedal Blanár.

Zdôraznil, že ŽSK predal budovy bývalých polikliník poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorí sú dnes súkromnými podnikateľmi. Doteraz sme ich len prenajímali pre týchto súkromných podnikateľov. Predal ich za 1,9 milióna eur. S tým, že noví majitelia – poskytovatelia zdravotnej starostlivosti budú musieť preinvestovať v období 5 až 10 rokov minimálne ďalších 850-tisíc. A zároveň budú musieť poskytovať zdravotnú starostlivosť v tom rozsahu, ako doteraz, doplnil predseda ŽSK.

Poslanci zastupiteľstva ŽSK schválili na februárovom zasadnutí predaj troch z deviatich budov bývalých polikliník v Liptovskom Mikuláši, Turčianskych Tepliciach a Martine – Priekope. Zdravotnú starostlivosť tu poskytujú iba jednotliví lekári, ktorí majú individuálne zmluvy so zdravotnými poisťovňami. To znamená, že ŽSK je dnes v budovách bývalých polikliník len prenajímateľom pre súkromných podnikateľov v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti. K tomuto kroku sme pristúpili, lebo dnes tam už nemáme žiadneho lekára, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť a bol by v zamestnaneckom pomere ŽSK, uviedol vo februári Blanár.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Blanár #poliklinika #Žilinský samosprávny kraj