Najhoršie pri kontrole dopadli ázijské prevádzky v Trenčianskom kraji

Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) kontroloval v čase od 9. do 18. októbra ázijské reštaurácie, pričom najhoršie dopadli prevádzky v Trenčianskom kraji, najmenej nedostatkov bolo v Žilinskom kraji.

21.11.2013 11:29
debata (5)

Ako ďalej na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave informovala Eva Jóžeffiová z Odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov ÚVZ SR, takmer v každej druhej prevádzke zistili kontrolóri nedostatky. Najviac prevádzok čínskych, indických, kórejských či orientálnych reštaurácií, a to 39, skontroloval úrad v Bratislavskom kraji. V Trnavskom a Žilinskom kraji sa kontrolóri zamerali na 29 prevádzok, v Nitrianskom skontrolovali 27 a v Košickom kraji 25 reštaurácií. ÚVZ SR skontroloval spolu 193 ázijských reštaurácií, pričom nedostatky zistil v 89 z nich.

Úrad prevádzky kontroloval prvýkrát v septembri 2012, nedostatky boli vtedy v 134 prevádzkach zo 176 kontrolovaných, ďalšia kontrola, ktorá bola zameraná na odstránenie nedostatkov, bola v novembri minulého roku. „Pri tohtoročnej kontrole sme zistili, že prevádzka ázijských reštaurácií sa zlepšila v piatich krajoch,“ doplnila Jóžeffiová. Situácia sa zhoršila v Martine, vo Zvolene, v Košiciach a Trenčíne. „Počas prvej kontroly sme vlani zistili veľa nedostatkov, preto nám nariadili druhú po dvoch mesiacoch. Teraz sme si chceli overiť, či sa situácia v prevádzkach zlepšila, pretože s problémami sa stretávame stále,“ poznamenala zástupkyňa hlavného hygienika SR Iveta Trusková.

Kontroly Úradu verejného zdravotníctva SR boli zamerané predovšetkým na dodržiavanie osobnej hygieny, doklady o odbornej či zdravotnej spôsobilosti zamestnancov, pôvod tovaru či rôzne zmrazovacie, teplotné a chladiace procesy. Nedostatkov, ktoré kontrolóri zistili najčastejšie, bolo viac. Reštaurácie napríklad opätovne zmrazovali mäso, ktoré dostali v nezmrazenom stave, suroviny a potraviny neboli označené v slovenskom jazyku, zamestnanci odkladali hotové jedlá po dátume spotreby či rozmrazovali pokrmy pri izbovej teplote, napríklad v nádobe s vodou. V niektorých prípadoch chýbali doklady o odbornej spôsobilosti zamestnancov.

V prevádzkach našli koliformné baktérie, E. coli či streptokoky a stafylokoky

V ázijských reštauráciách je podľa Ivety Truskovej výraznejšie epidemiologické riziko. „Kuchári využívajú často marinované mäso, ryžu, cestoviny či surové zeleninové šaláty, huby a omáčky,“ priblížila. Kontrolóri ÚVZ SR preto odobrali počas kontrol 492 sterov z prostredia, pracovných plôch, odevov a z rúk zamestnancov. Z nich 78 nevyhovelo, pričom sa v nich zistila prítomnosť koliformných baktérií, E. coli či streptokoky a stafylokoky. Patogénne mikroorganizmy môžu podľa zástupkyne hlavného hygienika SR pochádzať napríklad z nedostatočného tepelného spracovania, no súvisí to tiež s receptúrou jedál, hygienou zamestnancov či s nedostatočným umytím zeleniny a ovocia, ktoré sa do jedál dávajú v surovom stave. Zároveň úrad odobral 380 vzoriek jedál, z ktorých bolo nevyhovujúcich 10. Bolo to napríklad sushi či pražená ryža s vajcom, v ktorých zistili prekročený počet baktérie bacillus cereus.

Za zistené nedostatky uložil ÚVZ SR 81 blokových pokút v sume 5 402 eur. Najviac a v najvyššej sume ich bolo v Nitrianskom kraji, 16 blokových pokút v hodnote 1 360 eur. V ôsmich prípadoch bolo začaté správne konanie s cieľom uloženia pokuty, pričom predpokladaná suma je 3 500 eur. Najviac konaní sa vedie v Košickom kraji. Ide o štyri v sume 1 450 eur. „Môžem však konštatovať, že v porovnaní s výsledkami kontrol v roku 2012 sa situácia v ázijských reštauráciách zlepšila,“ uviedla Jóžeffiová s tým, že nedostatky sa zistili v menšom počte prevádzok a boli menej závažné.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #kontrola #ázijské bistrá #Úrad verejného zdravotníctva