Lekári stále nemajú zmluvy, aké by chceli

Problémy s podpisovaním pracovných zmlúv lekárov na budúci rok najnovšie hlási Fakultná nemocnica v Trenčíne.

22.11.2013 13:00
debata

Podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského riaditeľ Ján Dubovský do zmlúv odmieta zapracovať aj koeficienty zvyšovania miezd, ako ich určil prijatý zákon. Dubovský sa Visolajského obvineniam bráni, podľa neho sa nezakladajú na pravde, pripisuje ich skôr snahe vyvolať v nemocnici napätie. „Uvedené vyhlásenie predsedu Lekárskeho odborového združenia považujem za neodôvodnené,“ konštatoval Dubovský.

Tvrdí, že nemocnica zákon dodrží a v januári začne lekárom vyplácať vyššie mzdy, niektorým dokonca aj nad garantovanú úroveň. K tomu, či mieni podpísať zmluvy obsahujúce aj koeficienty alebo nie, sa však nevyjadril.

„Ak pán riaditeľ tvrdí, že klamem, nech zverejní návrh zmlúv, ktoré lekárom predložil v utorok,“ reagoval Visolajský a zopakoval, že napriek prísľubu, ktorý v piatok dostal od ministerky Zuzany Zvolenskej, v nich koeficienty zvyšovania miezd lekárov zapracované neboli. „Návrhy dodatkov k našim doterajším zmluvám aj so zahrnutím koeficientov, ktoré nám odborne vypracoval právnik, sme pánovi riaditeľovi predložili a následne sa s ním trikrát stretli. Výsledok? V návrhu, ktorý nám predložil on, koeficienty neakceptoval,“ potvrdil Pravde lekár nemocnice, ktorý si neprial zverejnenie mena.

Podľa Visolajského signály o tom, že vedenia nemocníc stále váhajú a odmietajú lekárom predkladať zmluvy s údajmi o zvyšovaní platov, prichádzajú aj z ďalších nemocníc, napríklad z liečebného ústavu v tatranských Vyšných Hágoch. Šéf lekárskych odborov nevylúčil, že v prípade prieťahov lekári zvážia odvetné opatrenia.

Naopak, situácia sa už upokojila v nemocnici v Prešove, kde lekári po tom, čo riaditeľ takisto neakceptoval ich návrhy zmlúv, zareagovali vypovedaním služieb. Medzi vedením a lekármi tejto nemocnice už došlo k dohode.

Šéfka zdravotníckeho rezortu Zvolenská v piatok po rokovaniach s lekárskymi odbormi vyhlásila, že so zapracovaním koeficientov do zmlúv nemá nijaký problém, hoci nevie, z akého dôvodu ho vlastne lekári požadujú, keďže rast miezd im garantuje zákon. Konečné riešenie však nechala na nemocniciach.

Lekárom sa majú mzdy opäť zvýšiť od januára budúceho roku. U neatestovaných stúpnu na 1,25-násobok celoštátneho priemeru. U atestovaných na 2,1-násobok a od roku 2015 na 2,3-násobok. Platy takto porastú v rámci už tretej etapy zvyšovania, ktoré si lekári vybojovali na sklonku Radičovej vlády. Prvé dve etapy sa realizovali začiatkom roka 2012 a v júli toho istého roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #zdravotníctvo #nemocnica #Fakultná nemonica v Trenčíne