Robert Fico: Naša ponuka bola ocenená

Predseda vlády Robert Fico sa vo Washingtone súčasne stretol s americkým prezidentom Barackom Obamom i viceprezidentom Joe Bidenom. V rozhovore pre Pravdu premiér povedal o podrobnostiach schôdzky, na ktorej americkému prezidentovi ponúkol pomoc pri likvidácii sýrskych chemických zbraní.

22.11.2013 18:18
Obama, Fico Foto: ,
Americký prezident Barack Obama prijal v Bielom dome slovenského premiéra Roberta Fica.
debata (94)

Stretnutie s americkým prezidentom Barackom Obamom nie je ani pre premiéra ktorejkoľvek krajiny samozrejmosť. Čo tomu predchádzalo?
Slovensko je krajina, ktorá dlhodobo hovorí, že svet má štyri svetové strany a predovšetkým sa snažíme byť dôveryhodným partnerom. Práve táto dôveryhodnosť, stabilita a schopnosť plniť si záväzky viedli k tomu, že sa zorganizovalo stretnutie nielen s pánom prezidentom, ale aj pánom viceprezidentom. Mali sme možnosť spoločne v trojici a za účasti slovenských ministrov zahraničia a vnútra rokovať o dôležitých veciach.

Keď ste išli do USA, vedeli ste, že sa stretnete aj s Barackom Obamom alebo len s Joe Bidenom?
Tieto cesty sú niekedy zahalené obrovským diplomatickým úsilím z jednej i druhej strany. Záležalo na detailoch. Robili sme všetko pre to, aby sa dal dohromady kalendár pánov Obamu aj Bidena, lebo nie je celkom obyčajné, aby prezident i viceprezident USA boli v tú istú dobu pripravení sa stretnúť s predstaviteľom iného štátu. Už keď sme išli do USA, vedeli sme, že veci sú pripravené.

Už dlhšie je témou vo svete ako zlikvidovať sýrske chemické zbrane. USA ste ponúkli slovenskú pomoc. V čom bude spočívať?
Zaujímavé bolo, že som túto tému najskôr otvoril pred viceprezidentom a krátko nato, asi po piatich minútach, keď prišiel americký prezident, tak to otvoril sám. Uvedomujú si, že Slovensko je krajina, a to má tradície ešte v Československu, ktorá má skúsenosti s likvidáciou chemických zbraní. Naši experti môžu byť veľmi nápomocní. Povedali sme len, že pokiaľ ide o medzinárodnú akciu vo vzťahu k Sýrii, ktorá súhlasí s kontrolovanou likvidáciou týchto zbraní, že Slovensko by rado ponúklo spoluprácu. Bolo to veľmi ocenené.

Znamená to, že na Slovensko chemické zbrane neprídu?
Nie, nie. Ide o likvidáciu chemických zbraní v Sýrii. Budú to špeciálne programy, a skôr ide o to, ako všetko pripraviť. V tom by naši odborníci mohli byť dobrí.

Budú sa chemické zbrane likvidovať priamo na území Sýrie?
Nepochybne. Nikto nemá záujem, aby sa tieto zbrane vyvážali z územia Sýrie. Toto je vyslovene sýrska vec. Sme všetci veľmi radi, že nebolo potrebné použiť vojenskú silu v Sýrii a že prijala určité rozhodnutia, ktoré sa týkajú likvidácie zbraní. Tu treba vytvoriť spoločnú medzinárodnú aktivitu, a keď sa jej Slovensko zúčastní, tak opäť zvýši svoju medzinárodnú reputáciu.

Témou vašej cesty bol aj prílev nových investícií na Slovensko. Môžete niečo konkrétne spomenúť?
Hovorili sme o Slovensku z pohľadu 176 amerických firiem, ktoré tu pôsobia, ale aj na základe príkladu U. S. Steelu, o ktorom prezident Obama i viceprezident Biden vedeli, čo ma prekvapilo. Pravdepodobne podceňujeme význam tejto firmy na americkom území. Predstavili sme Slovensko ako krajinu atraktívnu pre zahraničné investície. Už len to, že došlo k stretnutiu na takejto úrovni, je najlepším signálom pre všetkých amerických investorov. V rozhovore medzi štyrmi očami s prezidentom Obamom bolo cítiť veľký rozdiel v názoroch na to, ako bojovať s hospodárskou krízou. Spojené štáty hovoria viac o investíciách, o podpore domácej spotreby, čo by malo stimulovať hospodársky rast. Na druhej strane Európa hovorí o inej medicíne, o škrtoch, o špeciálnych opatreniach na konsolidáciu verejných financií. Ja sa hlásim k medicíne viac investovať a podporovať domácu spotrebu, ale sme malá krajina v EÚ a musíme rešpektovať, aký spoločný liek bol predpísaný na krízu v Európe.

Na Slovensko má prísť americký viceprezident Biden. Bude to čoskoro?
Je dobrá príležitosť budúci rok. Škandál okolo odpočúvania cez organizáciu NSA mimoriadne poškodil obraz Spojených štátov v očiach Európanov. Preto je dôležité, aby sa rýchlo zorganizoval summit EÚ – USA a aby najdôležitejšie krajiny postihnuté odpočúvaním ako Nemecko spolu s USA našli model, ako vysvetliť, čo sa stalo a ako opätovne nadobudnúť dôveru. K tomu patria aj stretnutia politikov. Budúci rok máme na Slovensku 10. výročie veľkého rozširovania EÚ, rozširovania NATO, 25. výročie pádu Berlínskeho múru. Toto všetko sú dôvody, pre ktoré by stálo za to, aby minimálne americký viceprezident navštívil Slovensko. Je tu aj medzinárodná konferencia Globsec, ktorú organizujeme. Dostal som prísľub, že pokiaľ to program pánovi viceprezidentovi umožní, tak príde.

Vaša cesta do USA nebola vopred oznámená. Je pravda, že si americká strana neželala o návšteve dopredu hovoriť?
Išlo o pracovnú cestu a ani sme nepoužili vládny špeciál. Bola taká dohoda, že o výsledkoch budeme informovať až po tom, čo skončíme rokovanie. Tak sa aj stalo. Chceme rešpektovať požiadavku hostiteľa.

Schôdzka v Bielom dome trvala hodinu. Bol čas s prezidentom Obamom pohovoriť aj o menej vážnych témach?
Na úvod sme začali netradične. Pozerali sme si životopisy a zistili sme, že 20. novembra má americký viceprezident Biden narodeniny. Oficiálne rokovanie som začal gratuláciou, čo mimoriadne uvoľnilo atmosféru. Bola veľmi priateľská. Zaujalo ma, keď prišiel Barack Obama na rokovanie, tak po troch minútach sa spýtal, či netreba tlmočiť. Keď sme povedali, že všetci rozumieme po anglicky, tak povedal, čo je pre Američanov typické. Že zanedbávajú cudzie jazyky, ale je obdivuhodné, že Európania, často z malých krajín, sú pripravení komunikovať v cudzom jazyku.

© Autorské práva vyhradené

94 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Barack Obama