Slovensko napriek žalobe EK nedá príspevok dôchodcom v cudzine

Slovensko napriek žalobe Európskej komisie (EK) tento rok znovu nevyplatí vianočný príspevok k penzii slovenským dôchodcom žijúcim v cudzine.

25.11.2013 13:43
vianoce, vianočný, darček, príspevok Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ministerstvo sociálnych vecí odmietlo výčitku EK, podľa ktorej krajina týmto spôsobom znevýhodňuje svojich občanov s bydliskom v zahraničí. Slovensko za to čelí žalobe na súde EÚ.

Na vianočný príspevok majú nárok nielen poberatelia starobného dôchodku, ale aj invalidnej alebo inej penzie. Podmienkou však je, aby mali bydlisko na Slovensku a ich dôchodok nepresiahol 60 percent priemernej mzdy v krajine, teda 483 eur. Napríklad priemerná výška starobnej penzie na Slovensku je nižšia, dosahuje 390 eur.

Štátna sociálna poisťovňa odhadla, že v decembri vyplatí príspevok 1,12 miliónu osôb a na tento účel vynaloží vyše 68,5 milióna eur. Suma tejto dávky, ktorú štát vypláca raz ročne, závisí od výšky dôchodku. Maximálna výška príspevku sa tento rok zvýšila na 75 eur z predchádzajúcich 66,39 eura.

Slovensko napriek upozorneniu od EK podmienky výplaty vianočného príspevku odmietlo upraviť. Nie je známe, koľko Slovákov žijúcich v cudzine by príspevok dostalo. Ministerstvo sociálnych vecí uviedlo, že vianočný príspevok nie je starobným dôchodkom, ale iba dávkou sociálnej pomoci. Z tohto dôvodu štát vraj môže nastaviť pravidlá pre jeho vyplácanie. Okrem toho podľa úradu možno u krajanov len ťažko overiť plnenie podmienok pre priznanie príspevku.

EK tvrdí, že slovenskí dôchodcovia žijúci v zahraničí v inom členskom štáte EÚ sú znevýhodnení oproti penzistom vo vlasti. To je vraj v rozpore s právnymi predpismi EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #Európska komisia #Dôchodcovia #vianočný príspevok