Nový banskobystrický župan má nastúpiť neskôr, podáva trestné oznámenie

Ustanovujúce zasadnutie Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), na ktorom sa mali novozvolení poslanci a jeho predseda ujať funkcií, malo byť pôvodne v piatok 29. novembra. Maňka oznámil, že zasadnutie sa v tomto termíne neuskutoční a náhradný termín oznámi v zákonnej lehote.

25.11.2013 16:57 , aktualizované: 26.11.2013 11:52
debata (295)

Hovorkyňa BBSk Monika Pastuchová vysvetľuje dôvody, ktoré oznámili v pondelok 25. novembra. „Presunutie termínu zastupiteľstva malo jediný dôvod. A to ten, že viac ako štvrtina poslaneckého zboru, presne 11 poslancov písomne a dvaja ústne nám avizovali, že 29. november im nevyhovuje. Počkáme na termín, na ktorom sa zhodne väčšina poslancov,“ dodala.

Víťaz sobotných volieb predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba má podozrenie, že na banskobystrickom župnom úrade skartujú zmluvy, dokumenty a vymazávajú pevné disky na počítačoch. V pondelok večer preto podal Národnej kriminálnej agentúre Prezídia Policajného zboru trestné oznámenie pre podozrenie z páchania trestnej činnosti, najmä porušovania právomocí verejného činiteľa a sprenevery. Informoval o tom člen Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko Miroslav Belička.

„Tieto podnety sme dostali priamo od zamestnancov úradu a hneď ako sa to pán Kotleba dozvedel, podal toto trestné oznámenie,“ povedal. Konkrétnejšie informácie, aké zmluvy a dokumenty sa údajne na úrade ničia, nemá.

Hovorkyňa BBSK Monika Pastuchová reagovala, že ide o absolútny nezmysel. „Budeme s políciou veľmi radi spolupracovať. Úrad funguje v štandardnom režime, pracujeme na rozpočte, žiadna skartácia sa nedeje,“ povedala.

Laššáková: Poslanci Smeru sa budú voči novému županovi správať štandardne

Poslanci za stranu Smer, ktorí budú mať v novozvolenom 49-člennom Zastupiteľstve Banskobystrického samosprávneho kraja 25-člennú väčšinu, sa chcú voči budúcemu županovi Marianovi Kotlebovi správať štandardne a ich spolupráca s ním bude závisieť od toho, aký bude mať program a ako s nimi bude komunikovať. Uviedla to krajská predsedníčka strany Smer Jana Laššáková.

„Sme pripravení sa stretnúť so zvoleným kandidátom. Treba komunikovať, aj čo sa týka príprav zastupiteľstva. Zastupiteľstvo má svoje kompetencie, predseda svoje, poslanci aj predseda sú zvolení občanmi, čo treba rešpektovať,“ uviedla Laššáková.

Pripomenula, že ak bude predseda chcieť, aby jeho návrhy v zastupiteľstve prešli, bude musieť s poslancami komunikovať. „Nemôže sa stavať tak, že ja to predložím a vy to musíte schváliť. Zatiaľ vieme len z médií, aké sú jeho priority, ale to nemá samosprávny kraj v kompetencii,“ dodala Laššáková.

Priznala, že volebné víťazstvo Kotlebu nad súčasným županom a podpredsedom Smeru Vladimírom Maňkom ju prekvapilo, rovnako ako jej straníckych kolegov. To, že v druhom kole volilo Maňku menej ľudí ako v prvom, si vysvetľuje tým, že volebná účasť ich voličov v prvom kole bola viazaná aj na voľby poslancov. „Robíme si analýzu po okrskoch, a musíme identifikovať, čo ľudí oslovilo, že volili práve pána Kotlebu,“ povedala Laššáková. Nemyslí si však, že by mal Maňka pred druhým kolom nedostatočnú kampaň. Na otázku, či zvažuje vyvodiť osobnú politickú zodpovednosť za výsledok volieb a odstúpiť z postu krajskej predsedníčky Smeru, uviedla, že také záležitosti nebude oznamovať v médiách.

295 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #trestné oznámenie #Banskobystrický kraj #Marian Kotleba #Jana Laššáková