Návrh platov: Lekári sú na tom najlepšie

Lekárov a ostatných zdravotníkov opäť rozdeľujú platy. Ministerstvo zdravotníctva predstavilo očakávanú novelu, ktorá má riešiť odmeňovanie všetkých pracovníkov v zdravotníctve.

26.11.2013 12:00
lekár, pacient, zdravotníctvo Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zdravotnícki odborári však tvrdia, že vďaka nej prídu sestry či laboranti o niekoľko desiatok aj stoviek eur z platu. Polepšia si iba lekári. Rezort zdravotníctva uvádza, že ide o pracovný návrh, podľa ktorého mzdy neklesnú ani neporastú.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že platy zdravotníkov sa doteraz neprideľovali podľa jednotného kľúča. Pripravilo preto novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá má tento nedostatok vyriešiť. V nej zaviedlo koeficienty, ktorými sa má násobiť priemerná mzda spred dvoch rokov. Platí, čím vyšší koeficient, tým vyšší plat. „Ide o nulový variant, čiže mzda žiadneho zdravotníka sa určite nepohne vďaka tomuto návrhu dole, ale ani hore, ide o to, aby bol stanovený poriadok v týchto koeficientoch,“ povedala hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková.

Zdravotné sestry a pôrodné asistentky tvrdia, že zákon neodráža ich požiadavky a podľa neho dostanú ešte menej, než im sľubovala ministerka Zuzana Zvolenská. „Predostreli nám pracovný návrh, voči ktorému máme veľké výhrady, to nie je nulový, ale až mínusový variant,“ tvrdí predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká. „Tak ako sú nastavené tie koeficienty, s tým nemôžeme súhlasiť,“ tvrdí predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay. Lekári majú podľa neho vysoký koeficient (2,1), kým ostatní vysokoškolsky vzdelaní pracovníci ich majú veľmi nízke (0,70 – 1,15), čo je podľa neho neštandardné.

Priemerný mesačný plat zdravotnej sestry je v súčasnosti približne 670 eur, podľa nového zákona a po prepočítaní koeficientom 0,81 by mal byť 636 eur, čo je o 34 eur menej. Plat fyzioterapeuta by sa podľa prepočítania mal znížiť približne o 30 eur, zdravotníckeho laboranta o 50 eur. Polepšiť by si mali iba lekári. Tí majú najvyšší koeficient zo všetkých zdravotníckych pracovníkov, a to 2,1. Zo súčasnej priemernej mzdy 1 272 eur sa im na páske zvýši na 1 650 eur.

Zdravotné sestry už mali mzdy garantované v tzv. sesterskom zákone, ktorý však v júni tohto roka Ústavný súd zrušil a označil ho ako protiústavný. Ministerka im sľubovala riešenie v novej legislatíve, ktorá má obsahovať pravidlá pre všetkých zdravotníkov.

Koeficient tarifného platu má podľa Kaveckej viacero chýb – neodráža odpracované roky ani dosiahnuté vzdelanie. Zákon sestry budú určite pripomienkovať. „Pani ministerke chceme deklarovať, že opravený sesterský zákon je pre nás prijateľný, chceme, aby sa započítavali aj roky sestry na rodičovskom príspevku,“ dodáva šéfka odborov.

Cieľom zákona však podľa ministerstva zdravotníctva nemá byť zvyšovanie platov, ale prijatie základných zásad odmeňovania. „Vieme, že návrh nie je dokonalý, ale je to snaha po 10 rokoch od zrušenia tabuliek urobiť poriadok, pripomienkami sa zaoberať budeme, sami sme odborom navrhli, aby spolupracovali s nami a pomohli nám,“ dodáva Čižmáriková.

Čižmáriková uvádza, že návrh zákona sa bude týkať len štátnych zdravotníckych zariadení, keďže iba v nich môžu garantovať platy. Tento fakt považuje Szalay za ďalší nedostatok tohto zákona. „Ako je možné, že zákon sa môže týkať všetkých lekárov, bez rozdielu, či pracuje v štátnom alebo súkromnom zariadení, kým ostatných zdravotníckych pracovníkov nie? Aké kritériá sa potom používajú?“ pýta sa Szalay.

Lekárske odborové združenie podľa šéfa Petra Visolajského od začiatku podporuje tvorbu zákona, ktorý by riešil odmeňovanie ostatných zdravotníckych pracovníkov. „Ak chce štát skutočne garantovať zdravotnú starostlivosť pre svojich občanov na istej úrovni, musí zabezpečiť platnosť zákona vo všetkých nemocniciach,“ tvrdí Visolajský. Čo sa týka platov lekárov v nemocniciach, tie podľa neho upravuje samostatný zákon, ktorý vyplýva z memoranda medzi vládou a lekárskym združením. Visolajský preto nevidí žiadny dôvod tento zákon meniť.

Ako by sa zdravotníkom menili platy v tomto roku podľa nového zákona
zdravotnícky pracovník priemerný plat dnes priemerný plat podľa nového zákona
lekár 1 272 eur 1 650,60 eura (koeficient 2,1)
zdravotná sestra 670 eur 636,66 eura (koeficient 0,81)
fyzioterapeut 560 eur 636,66 eura (koeficient 0,81)
zdravotnícky laborant 667 eur 613,08 eura (koeficient 0,78)
Zdroj: platy.sk, Štatistický úrad, výpočet Pravdy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plat #zdravotníctvo #lekári #zdravotník