Nové občianske preukazy umožnia vybavovanie z domu

Od budúceho pondelka môže každý, kto má záujem, požiadať o nový občiansky preukaz s čipom. Ten umožní vybaviť zmenu bydliska či priezviska cez internet priamo z domu.

27.11.2013 11:00
debata (21)
Občianske preukazy budú po novom obsahovať čip. Foto: Policajný zbor SR
občiansky preukaz, čip Občianske preukazy budú po novom obsahovať čip.

Majitelia preukazov, ktorým sa končí platnosť, dostanú nový zadarmo. Výmena ešte platného preukazu bude stáť 4,50 eura.

Stačí len podať žiadosť na odbor dokladov na policajnom oddelení. Polícia upozorňuje, že podávanie žiadostí o nový preukaz tento piatok ešte nebude možné. „Kto sa chystá na oddelenia dokladov odborov poriadkovej polície na okresných riaditeľstvách, aby si vybavil nový občiansky preukaz, môže tak urobiť až v pondelok 2. decembra,“ uviedla Denisa Baloghová z Policajného prezídia.

Vďaka občianskemu preukazu sa bude od budúceho mesiaca dať komunikovať zatiaľ len s tými úradmi, ktoré fungujú on-line už dnes. Takým je napríklad obchodný register. Ministerstvo spravodlivosti, pod ktoré obchodný register spadá, hovorí, že očakáva zvýšený záujem o zmeny „z domu“. „Ide predovšetkým o služby spojené s využitím zaručeného elektronického podpisu: návrhy na zápis, zmenu a výmaz údajov v obchodnom registri, žiadosť o uloženie listiny do zbierky listín, námietku proti odmietnutiu vykonania zápisu, návrh na začatie konania o zhode,“ uvádza hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová.

Na vybavenie cez internet bude okrem nového preukazu potrebná čítačka, USB kľúč a prístupové kódy. To všetko dostane občan pri preberaní občianskeho preukazu. Keď to už všetko bude mať, stiahne si z internetovej stránky ministerstva vnútra softvér, potrebný pre prácu s novým preukazom. Podľa toho, čo chce vybaviť, si na internete vyhľadá webovú stránku konkrétneho úradu. Preukaz vloží do čítačky, ktorú pripojí cez USB kľúč k počítaču, zadá prístupové kódy a môže začať. Zmeny, ktoré vykoná v elektronických dokumentoch, potvrdí priamo na webe elektronickým podpisom.

Ak sa tento postup bude zdať niekomu zložitý, môže nový preukaz využívať aj naďalej len na preukazovanie totožnosti, na čo v prvom rade slúži. V takom prípade nepožiada ani o aktiváciu preukazu na využite elektronických služieb verejnej správy a elektronického podpisu a nebude potrebovať ani heslá a čítačku.

Od budúceho pondelka budú môcť ľudia požiadať o... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
sasinkova,policia,budova Od budúceho pondelka budú môcť ľudia požiadať o nové občianske preukazy s čipom, ktoré im umožnia vybaviť zmenu bydliska či priezviska priamo z domu. Snímka z policajného riaditeľstva na Sasinkovej ulici v Bratislave.

Ministerstvo vnútra tvrdí, že cena občianskych preukazov zostane aj po zmenách zachovaná. Pri skončení lehoty platnosti bude výmena zadarmo a v prípade, že bude chcieť niekto vymeniť doklady práve z dôvodu záujmu o elektronický podpis, zaplatí 4,50 eura. „Cena čítačky nie je zahrnutá v cene správneho poplatku, občan má možnosť získať čítačku v prípade záujmu pri podaní žiadosti o vydanie občianskeho preukazu na oddelení dokladov okresného riaditeľstva Policajného zboru,“ pripúšťa Alena Koišová z kancelárie ministra vnútra. Koľko však bude stáť samotná čítačka, nespresnila.

Svoje služby majú v najbližšom období elektronizovať aj ďalšie úrady. Začiatkom budúceho roka sa má spustiť Národná evidencia vozidiel, ktorá umožní potvrdzovať elektronickým podpisom žiadosť o nové tabuľky s evidenčným číslom, zmenu farby auta či odhlásenie vozidla do zahraničia. Pri platbách, ktoré sú spoplatnené, pribudne možnosť uhradiť sumu cez internetbanking. Podľa rezortu financií má už od budúceho roku pribúdať celý rad ďalších nových možností, ako sú nahlasovanie zmien na úradoch, podávanie žiadostí, sťažností, žalôb, ďalej aukcie, verejné obstarávanie, služby katastra či služby daňového úradu.

Okrem nových možností, ktoré prinesú občianske preukazy s čipom, sa rozšíri aj množstvo údajov, ktoré identifikačné karty obsahujú. Na čipe v preukazoch budú okrem osobných údajov a identifikátorov občana zaznamenané aj zložky pre plánované elektronické služby zdravotníctva eHalth, ako aj ďalšie voliteľné údaje, medzi ktorými môžu byť údaje o krvnej skupine či o dosiahnutom vzdelaní.

Keďže elektronickú identifikačnú kartu vyžaduje od členských krajín aj Európska únia, náklady z veľkej časti pokrývajú eurofondy.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #občiansky preukaz #čip