Ministerstvo obrany USA ocenilo slovenských vojakov

Medaily Commendation medal si v stredu z rúk veľvyslanca USA v Slovenskej republike Theodora Sedgwicka v Národnom centre pre likvidáciu výbušných prostriedkov (NC EOD) v Novákoch prevzali piati slovenskí špecialisti na likvidáciu výbušných prostriedkov, ktorí pôsobili v operácii ISAF v Afganistane v roku 2010.

27.11.2013 12:51
vojak, veľvyslanec, Theodore Sedgwick, Foto: ,
Veľvyslanec USA v Slovenskej republike Theodore Sedgwick (vpravo) počas návštevy Národného centra pre likvidáciu výbuššných prostriedkov v Novákoch odovzdal medaily „Commendation medal“ slovenským prísluššníkom Tímov na likvidáciu výbuššných prostriedkov EOD.
debata

Ďalší dvaja boli ocenení Bronzovou hviezdou. Ako uviedol po ceremoniáli veľvyslanec USA, tieto ocenenia boli naozaj vysoko zaslúžené, pretože práca ocenených špecialistov je veľmi náročná, nebezpečná a dôležitá. „Slovenské tímy sú jediné, ktoré túto prácu vykonávajú. Riskujú svoje životy pri práci s výbušninami, preto si od nás tieto ocenenia veľmi zaslúžia,“ zdôraznil. Podľa jeho ďalších slov je prínos Slovenska v misiách extrémne dôležitý a rovnako aj veľmi úzka spolupráca NC EOD s USA.

Stredajšie ocenenia sú podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Petra Vojteka výsledkom tvrdej práce špecialistov EOD, ktorí sú na Slovensku. „Máme dve veľmi významné zložky, naše Centrum výnimočnosti EOD v Trenčíne a Národné centrum EOD tu v Novákoch od počiatku svojho vzniku preukazujú, že sú špičkovými odborníkmi a my by sme ich radi v budúcnosti viac využívali aj pri likvidácii výbušnín a riešení rozličných krízových situácií, ktoré máme u nás na Slovensku,“ ozrejmil.

Príprava vojakov bola náročná

Od roku 2010 pôsobilo v Afganistane v polročných turnusoch spolu päť slovenských tímov EOD, ktorých úlohou bolo likvidovať nástražné výbušné prostriedky v centre afganského Kandaháru a blízkom okolí ako súčasť podpory bojových jednotiek americkej armády. Podľa veliteľa NC EOD v Novákoch Miroslava Ollé, príprava vojakov bola veľmi náročná.

„Stálo to veľa času, úsilia a námahy, aby sme sa dopracovali k takému výsledku, aký sme dosahovali počas nášho pôsobenia v ISAF. Je pravda, že končíme naše pôsobenie v operácii, ale to neznamená, že v týchto veciach budeme stagnovať. Budeme naďalej pracovať v tejto oblasti, zvyšovať kvalifikáciu svojej spôsobilosti. Určite budeme tieto skúsenosti poskytovať pri riešení domáceho krízového manažmentu, a to v spolupráci s policajným zborom,“ objasnil.

Spolupráca v oblasti EOD začala v druhej polovici roku 2009, keď sa americký partner prostredníctvom spoločnosti A-T SOLUTIONS začal podieľať na príprave a výcviku slovenských špecialistov EOD. Praktický výcvik sa uskutočnil v prvej polovici roku 2010. V druhom polroku sa Američania podieľali na zdokonaľovacej príprave pred vyslaním slovenských tímov do operácie ISAF v decembri 2010. Spolupráca v oblasti výcviku pokračovala až do polovice roku 2011.

debata chyba
Viac na túto tému: #medaila #Nováky #výbušnina #veľvyslanec USA #Theodor Sedgwick