Prezident sa na Ústavný súd pre hmotnú núdzu neobráti

Prezident Ivan Gašparovič neplánuje podať zákon o pomoci v hmotnej núdzi na Ústavný súd SR. Uviedol to jeho hovorca Marek Trubač.

27.11.2013 16:39
Prezident Ivan Gašparovič Foto: ,
Prezident Ivan Gašparovič.
debata (2)

Stojí si však za tým, že ho nepodpíše. Na ústavný súd sa však pre tento zákon obráti verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, ktorá podá návrh na začatie konania o súlade niektorých jeho ustanovení s Ústavou SR.

Poslanci v pondelok opätovne, v pôvodnom znení, schválili nový zákon o pomoci v hmotnej núdzi. Neakceptovali tak pripomienku prezidenta, ktorý ho vrátil do NR SR. Požadoval z okruhu prác, v rámci ktorých budú plnoleté sociálne odkázané osoby povinné odpracovať si základnú dávku v hmotnej núdzi v sume 61,6 eura, vypustiť menšie obecné služby.

V zákone tak chcel Gašparovič ponechať povinnosť odpracovať si túto dávku len v rámci dobrovoľníckej činnosti alebo pri prácach na predchádzanie mimoriadnej situácii a pri odstraňovaní následkov mimoriadnej situácie. Základnú dávku v hmotnej núdzi 61,60 eura tak bude štát vyplácať len tým plnoletým sociálne odkázaným osobám, ktoré mesačne odpracujú v rámci malých obecných služieb alebo dobrovoľníckych prác 32 hodín, základným predpokladom tejto podmienky však bude, že im takúto činnosť obec ponúkne.

Ak ani jeden z rodičov nevyužije takúto ponuku, rodina nedostane aktivačné príspevky ani základnú dávku v hmotnej núdzi na rodičov. Rodina však bude mať naďalej nárok na príspevok na bývanie a na dávky na deti. Pri štvorčlennej rodine, kde ani jeden z rodičov nepracuje, by tak suma sociálnych dávok klesla zo 156 eur na 36 eur.

Pôvodný reformný zákon o pomoci v hmotnej núdzi Gašparovičov predchodca Rudolf Schuster v roku 2003 nepodpísal. Po nadobudnutí jeho účinnosti podpísal 18. marca 2004 návrh na začatie konania pred ústavným súdom. Zákon totiž podľa neho negarantoval každému občanovi v hmotnej núdzi ústavné právo na poskytnutie takej pomoci, ktorá je nevyhnutná na zabezpečenie základných životných podmienok. Veril tiež, že zákon bol v rozpore s Listinou základných práv a slobôd ako aj s Medzinárodným paktom o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Gašparovič #zákon o hmotnej núdzi