Podmienky vyplácania prídavku na dieťa sa sprísnia

Rodičom na Slovensku bude dočasne pozastavené vyplácanie prídavku na dieťa, ak ich dieťa bude páchať priestupky podľa zákona o rodine alebo zákona o priestupkoch.

27.11.2013 18:23
debata (6)

Dočasne im však bude vyplácanie pozastavené aj v prípade, ak prídavok na dieťa neplní svoj účel. Vyplýva to z novely zákona o prídavku na dieťa, ktorú dnes schválil parlament. Právna norma má nadobudnúť účinnosť 1. februára 2014.

Podľa novely nárok na prídavok na dieťa, keď budú deti páchať priestupky, rodičom úplne nezaniká. Rodine sa bude totiž poskytovať prostredníctvom osobitného príjemcu. „Ak pominú dôvody určenia osobitného príjemcu, úrad práce rozhodne o jeho uvoľnení a táto rodinná dávka sa znova poskytne oprávnenej osobe,“ priblížilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Ak však maloleté dieťa bude páchať priestupky aj po určení osobitného príjemcu, úrad práce prídavok a príplatok k prídavku na takéto dieťa oprávnenej osobe odníme. V takýchto prípadoch si oprávnená osoba podľa novely bude môcť uplatniť nový nárok na prídavok najskôr po uplynutí troch kalendárnych mesiacov od odňatia prídavku na dieťa, počas ktorých dieťa nespáchalo priestupok podľa zákona o priestupkoch.

Zákon tiež zavádza novú povinnosť pre rodičov, aby po dovŕšení tretieho roku dieťaťa oznámili príslušnému úradu práce, ako a kde bude zabezpečovaná starostlivosť o dieťa do začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky. Toto ustanovenie skritizovali viacerí predstavitelia opozície a žiadali ho vypustiť zo zákona. „Považujem to za zlé riešenie. Je to zbytočné sekírovanie zodpovedných rodičov a považujem to za neodôvodnené zasahovanie do práv rodičov,“ odôvodnil Július Brocka (KDH). S takýmto návrhom však neuspeli.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #prídavok na dieťa