Cestujúcim na Ukrajinu budú vo vlaku kontrolovať doklady

Sprievodcovia majú kontrolovať vo vlakoch, ktoré odchádzajú zo Slovenska na Ukrajinu, či všetci cestujúci vlastnia platné cestovné doklady požadované pre vstup na územie Ukrajiny.

27.11.2013 18:56
debata (1)

Ministerstvo dopravy to navrhlo v novele zákona o dráhach, ktorý v stredu schválili poslanci Národnej rady SR. Ministerstvo totiž zavádza povinnosť pre dopravcu, teda pre vlakové čaty, presvedčiť sa, že všetci cestujúci vlastnia platné cestovné doklady. Za nedodržanie tejto povinnosti hrozí dopravcovi sankcia do 1 000 eur. Ministerstvo chce návrhom zabrániť v obchodovaní s ľuďmi.

Návrh kritizoval poslanec za KDH Pavol Zajac. "Problémom vládnej novely je, že je v rozpore s kompetenčným zákonom. Ten určuje ako hlavnú kompetenciu pri ochrane a správe štátnych hraníc Slovenskej republiky ako aj pre cestovné doklady výhradne ministerstvo vnútra. Táto kompetencia ministerstva sa uvedenou novelou zákona o doprave na dráhach narúša,“ povedal Zajac ešte v utorok. Do parlamentu preto predložil pozmeňujúci návrh, prostredníctvom ktorého chcel z novely zavedenie kontroly vlakovými čatami vypustiť. Poslanci však o jeho návrhu napokon ani nehlasovali.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #pas #doklad #Ukrajina