Osládzať ľuďom život, to je moja práca

Byť majstrom remesla, mať zlato v rukách. Pravdivosť známeho príslovia poznajú aj dnešní študenti stredných odborných škôl, ktorí sa svojho budúceho uplatnenia neobávajú.

28.11.2013 15:00
Stredná odborná škola, Farského, rameslo, barman Foto: ,
Na celoslovenskom školskom podujatí o remeselných zručnostiach sa zúčastnia žiaci z 30 odborných škôl. Na snímke študenti Strednej odbornej školy na Farského v Bratislave.
debata

Ovládať remeselnícky kumšt totiž nie je jednoduché a dopyt po zručnom stolárovi či sklenárovi je u nás čoraz väčší. Okrem toho už dávno neplatí, že pri výrobe lákavej torty či ručne robeného šperku stačí manuálna zručnosť. Mladí ľudia potvrdzujú, že bez fantázie to nejde.

Domáce štrúdle, sklenené vázy či kvetinové dekorácie, to je len zlomok toho, čo študenti stredných odborných škôl dokážu. Štátny inštitút odborného vzdelávania uskutočnil už po 22. raz celoslovenské školské podujatie zamerané na remeselné zručnosti. Študenti z 30. odborných škôl budú v Bratislave až do piatka prezentovať vlastné výrobky, ktoré sú dôkazom ich šikovnosti. Tí, čo sa rozhodli vyučiť v tradičnom remesle, si to nevedia vynachváliť.

Pečenie väčšmi obľubujú ženy než muži, no cukrár Richard Berlák (18) z Bratislavy hovorí, že to neplatí vždy. „Lákalo ma vyučiť sa za cukrára, lebo mám rád sladké. Okrem toho aj chlapov v tomto odbore treba. Po dobrom jedle si každý rád dopraje zákusok a presne to je moja práca. Osládzať ľuďom život,“ vraví. Na cukrárskom remesle je podľa neho najťažšie modelovanie torty, kde treba veľkú silu a dostatok trpezlivosti. Najradšej robí veterníky a krémeše, ale baví ho vraj všetko. Vrátane ochutnávania sladkých ingrediencií počas pečenia, ale len vtedy, keď sa majsterka nepozerá.

Klaudia Martinková je prváčka na záhradníckej škole v Piešťanoch. „Voľba strednej školy bola ľahká, lebo už na základnej škole som chodila na aranžérske súťaže a veľmi ma to bavilo. Treba mať zručnosť aj v prstoch, ale fantázia je tu oveľa dôležitejšia. Ja robím radšej vence než kytice, lebo pri nich sa musí dodržiavať strašne veľa techník aranžovania,“ vysvetľuje.

Zaujímavý talent má aj Klára Húsková (17), ktorá na Spojenej škole v Ivanke pri Dunaji študuje odbor agropodnikanie a kynológiu. „Po maturite môžem byť profesionálna cvičiteľka psov alebo sa môžem dostať k polícii k psovodom. To ma láka najviac. Športovú kynológiu robím už od detstva. Chodila som k známemu u nás v dedine, ktorý má chovnú stanicu nemeckých ovčiakov a chytilo ma to,“ vraví. Škola, kde študuje, má v kotercoch vlastných psov, s ktorými pravidelne trénujú. Úspech v budúcom povolaní záleží podľa nej len na tom, či si vie človek získať psa svojím prístupom.

Záujmu žiakov sa podľa sklárskeho majstra Juraja Mašlajna teší aj jediná sklárska škola na Slovensku v Lednických Rovniach. „Na všetky študijné odbory sa robia talentové skúšky, takže uchádzači musia byť zruční a mať aj výtvarný talent. Hlásia sa k nám mnohí, no mohlo by ich byť aj viac,“ vysvetľuje majster. Chlapci majú záujem najmä o hutné tvarovanie skla, dievčatá sa viac hlásia na maľbu. Veľa absolventov si otvorilo vlastné dielne, kde robia aj vitráže, o ktoré je veľký záujem.

Keď človek ovláda remeslo, môže mať úspech aj u kamarátov. Budúca vizážistka Andrea Horváthová, ktorá je v maturitnom ročníku, o tom vie svoje. „Na sebe ma to skúšať až tak nebaví, ale kamarátky ma často prosia, aby som ich namaľovala. Mňa to veľmi baví, lebo od malička som kradla mame rúže a zaujímala sa o farby,“ vraví. O svoju budúcnosť sa nebojí. Hneď po maturite si plánuje otvoriť vlastný salón, tie sú u nás stále žiadané.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kynológ #remeslo #stredné odborné školy #cukrár #kvetinárka #sklár