Falošné recepty vyšetruje polícia

Dve súkromné zdravotné poisťovne podali v posledných dňoch niekoľko trestných oznámení na neznámych páchateľov. Tí mali lieky vyberať na falošné predpisy v lekárňach na celom Slovensku. Ide o prvé falšovanie receptov v takomto rozsahu.

28.11.2013 14:00
lekaren,lieky,lekarnicka,liek Foto:
Ilustračná fotografia.
debata (1)

Zdravotná poisťovňa Dôvera podala spolu šesť trestných oznámení. Počas bežných kontrol totiž našla podozrivé recepty s nesprávnymi alebo nekompletnými údajmi. Po ich overení u pacientov a lekárov sa potvrdilo, že išlo o falzifikáty. „Zaznamenali sme zvýšený výskyt falošných lekárskych predpisov na viaceré lieky, ktoré sú okrem iného uvedené v zozname nedostatkových liekov,“ konštatovala Dôvera v liste, ktorý doručila Slovenskej lekárnickej komore.

Práve tá prišla začiatkom novembra so zoznamom 170 liekov, ktoré sú nedostupné a pacienti na ne musia čakať často až dva týždne. Na falošných receptoch Dôvera objavila asi desať druhov nedostatkových liekov s rôznou silou účinku. Používajú sa napríklad na liečbu Parkinsonovej choroby, cukrovky či astmy. Presný počet podvodných receptov či vydaných balení poisťovňa neuviedla.

Na fiktívne vydávanie liekov, ktorému nepredchádzala návšteva lekára, poukázala aj najväčšia Všeobecná zdravotná poisťovňa. „V jednej lekárni v Nitrianskom kraji sme napríklad našli 119 fiktívnych výpisov z lekárskych predpisov,“ oznámila poisťovňa. Podvodne predpísané lieky boli podľa najväčšej poisťovne nadviazané najmä na pneumológa a internistu.

Približne päť trestných oznámení podala v uplynulom období aj poisťovňa Union. Nešlo však o falošné predpisovanie tzv. nedostatkových liekov, ale liekov s obsahom opioidných analgetík. „Lekárske predpisy boli zneužité pravdepodobne drogovo závislými osobami. Uvedeným konaním nám vznikla škoda rádovo niekoľko sto eur,“ hovorí Veronika Hauswaldová, manažérka odboru externej komunikácie Unionu. Podozrivé recepty sa vyskytovali najmä v Nitrianskom a Žilinskom kraji.

Viceprezidenta Slovenskej lekárnickej komory Ondreja Sukeľa falšovanie receptov v takomto rozsahu prekvapilo. „Už nejde iba o obchod s liekmi, ale aj o nelegálne zneužitie verejných zdrojov,“ hovorí. Zároveň upozorňuje, že kým nie je lekársky predpis vystavený fiktívnym lekárom s neexistujúcim kódom alebo na fiktívneho pacienta s nejestvujúcim rodným číslom, lekárne to nemajú ako zistiť.

V prípade falošných receptov mohli byť imitované tlačivá lekárskych predpisov, pečiatky a zneužité údaje o pacientovi a lekárovi. Podrobnosti a podozrivé lekárne, v ktorých sa hromadilo najviac falzifikátov, prinesie až vyšetrovanie polície.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #recepty #falošné recepty #lekárnik