Klientom zariadení sociálnych služieb zostane viac peňazí

Suma, ktorá musí zostať klientom zariadení sociálnych služieb po uhradení poplatku za sociálnu službu, sa od začiatku budúceho roka zvýši. Pri opatrovateľskej službe sa zvýši ochrana príjmu klienta z 257,52 eura na 277,33 eura.

28.11.2013 11:57
dôchodca Foto:
Ilustračné foto
debata

Osobe, ktorá celoročne býva v sociálnom zariadení, sa ochrana príjmu zvýši z 20 % na 25 % sumy životného minima, čo po novom predstavuje 49,52 eura. Tým klientom s celoročným pobytom, ktorí neodoberajú stravu, sa zvýši hranica ochrany príjmu na úroveň 75 % sumy životného minima.

Novela sa však nevyhla rozsiahlej kritike opozície, ako aj poskytovateľov a prijímateľov sociálnych služieb. Tí financovanie sociálnych služieb štátom vnímajú ako nespravodlivé.

Skládkovanie odpadov zdražie

Skládkovanie odpadov bude na Slovensku od januára 2014 drahšie. Poslanci vo štvrtok schválili novelu zákona o poplatkoch za uloženie odpadkov, ktorá prináša vyššie ceny za ukladanie odpadu na skládkach.

Týmto spôsobom chce envirorezort prinútiť pôvodcov odpadov, aby ich viac triedili a menej ukladali na skládky. Kým v západných krajinách sa väčšina odpadu recykluje a zhodnocuje, na Slovensku je to naopak.

Zvýšenie poplatkov za skládkovanie odpadov sa podľa ministerstva životného prostredia nedotkne firiem, ktoré zákon o odpadoch dodržiavajú. Na jeho základe je držiteľ odpadov povinný recyklovať odpad pri svojej činnosti a odpad takto nevyužitý ponúknuť na recykláciu iným subjektom. Tie firmy, ktoré recyklujú, tak nebudú platiť zvýšené poplatky za ukladanie odpadov. Podobný princíp má platiť aj v prípade obcí. Pokiaľ ich obyvatelia budú separovať, nemá byť potrebné zvyšovať im poplatky.

Novela zavádza pomerné rozdelenie príjmov k veľkosti územia, ktoré skládka odpadov/odkalisko v katastrálnom území danej obce zaberá. Príjmy z uloženia odpadov sa po novom budú môcť použiť aj na iný účel, ako je odpadové hospodárstvo obce. Peniaze budú môcť ísť aj na zlepšenie životného prostredia v obci.

Výrobcom batérií sa rozšíri zodpovednosť

Výrobcom batérií a akumulátorov sa rozšíri zodpovednosť. Títo výrobcovia po novom budú niesť všetky finančné náklady spojené so zberom použitých batérií, akumulátorov a spracovaním a recykláciou všetkých zozbieraných použitých batérií a akumulátorov.

Právna norma zavádza kolektívne nakladanie s použitými batériami a akumulátormi, s presným vymedzením pravidiel vzniku kolektívnej organizácie, povinností kolektívnej organizácie ako aj pravidiel zániku kolektívnej organizácie. V článku II. sa novelizuje zákon o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. V súvislosti so zavedením rozšírenej zodpovednosti výrobcov batérií a akumulátorov budú vyňaté použité batérie a akumulátory z komunálnych odpadov, za ktoré platia obyvatelia miestny poplatok.

debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #poslanci #parlament #NR SR #novela #odpady #sociálne zariadenie